Open Hiring
Open Hiring is in Nederland dan misschien een relatief nieuwe trend, maar in Amerika doen ze dit al 35 jaar. Open Hiring zou een oplossing kunnen zijn voor het hoge personeelstekort, waar bijna ieder bedrijf in Nederland tegenwoordig mee kampt. In dit blog leggen we je uit wat Open Hiring is en welke voor- en nadelen dit heeft.
Wat is Open Hiring?
Open Hiring is een sollicitatieprocedure zonder sollicitatieprocedure. Je neemt dus iedereen aan, zonder gesprek. Door heel specifiek te zijn over de functie-eisen in de vacatureomschrijving, kunnen potentiële medewerkers goed inschatten in hoeverre ze wel of niet geschikt zijn voor de openstaande functie. Op deze manier geef je iedereen een kans, ondanks bijvoorbeeld (onbewuste) vooroordelen. Daarnaast past het bij duurzaam ondernemen, omdat je iedereen aanneemt ook al hebben ze misschien een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt. Dit leidt tot diversiteit binnen je personeelsbestand, wat in het huidige politieke klimaat erg belangrijk is.
Het proces werkt als volgt: je zet een vacature uit met een hele specifieke omschrijving en met hele specifieke functie-eisen. Mensen kunnen hierop reageren door in te tekenen in een soort wachtlijst. Wanneer jij beschikbare uren of handjes nodig hebt, kun je deze persoon oproepen en inwerken.
Voordelen van Open Hiring
Wil je de voordelen zien in een filmpje? Klik dan hier!
- Eenvoudige procedure: Geen lange sollicitatieprocedure of gesprekken! Wanneer je iemand nodig hebt, roep je simpelweg de persoon bovenaan de wachtlijst op.
- Inclusief: Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen dankzij jou terugkeren op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan mensen die voormalig (deels) arbeidsongeschikt zijn of mensen die in de WW zitten.
- Snelle oplossing voor personeelstekort: Wanneer je te weinig personeel hebt, kun je heel eenvoudig nieuw personeel oproepen. Zo zit je nooit meer met te weinig personeel om optimaal te kunnen draaien.
- Goedkoper en sneller: Er hoeven geen uren besteed te worden aan sollicitatiegesprekken en procedures. Gewoon een goede vacature en klaar is Kees.
- Eventueel recht op LKV: Komt er iemand bij jou in dienst die in een doelgroep valt die lastig aan het werk komt? Dan heb jij misschien wel recht op loonkostenvoordeel (LKV)!
Nadelen van Open Hiring
Uiteraard zitten er niet alleen maar voordelen aan het concept van Open Hiring.
- Niet elk schot is raak: Het zal ook gebeuren dat medewerkers meedraaien die misschien toch niet zo’n goede match zijn met jouw bedrijf. Belangrijk hierbij is om deze medewerker binnen de proeftijd weer te ontslaan, anders zit je er 6 maanden aan vast.
- Inwerken: Inwerken kost tijd, en daarmee ook geld. Elke medewerker die via dit proces binnenkomt moet ingewerkt worden, terwijl de kans op blijven kleiner kan zijn dan bij werknemers die volgens de “normale” sollicitatieprocedure in dienst gekomen zijn.
Hoe werkt Open Hiring juridisch gezien?
In dienst datum
De datum dat het dienstverband officieel start, is de datum van de eerste werkdag. Als de toekomstige medewerker op de wachtlijst staat, is er officieel dus geen actieve arbeidsovereenkomst. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een voorovereenkomst. Ook kan het contract opgesteld worden met uitgestelde prestatieplicht (MUP). In een eerder blog schreven we dit over MUP: “Als de oproepkracht gehoor geeft aan de oproep ontstaat op dat moment een arbeidsovereenkomst waarbij de afspraken uit de voorovereenkomst gelden. Voor elke periode waarin de oproepkracht werkt, ontstaat een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst.”
Arbeidsvoorwaarden en proeftijd
Juridisch gezien neem jij gewoon een werknemer aan. Deze werknemer dus heeft exact dezelfde rechten als jouw andere werknemers met een contract voor bepaalde tijd. Komt een werknemer voor meer dan 6 maanden in dienst? Dan spreek je een proeftijd af van 1 maand. Advies is dan ook om in die eerste maand goed in de gaten te houden of deze medewerker een match is voor jouw bedrijf.
Proefplaatsing
Een proefplaatsing (het 2 maanden op proef laten meedraaien van een werknemer) kan van toepassing zijn als de werkgever en werknemer om een specifieke reden er niet zeker zijn of de medewerker het werk van een bepaalde functie aankan. Deze redenen zijn het hebben van een arbeidsongeschiktheidsuitkering of het hebben van een langdurige WW-uitkering (meer dan 3 maanden) en de verwachting dat de medewerker moeilijk weer aan het werk kan komen (bron: UVW). Tijdens de proefplaatsing betaalt het UWV de uitkering door en hoeft de werkgever geen loon te betalen. Meer informatie over de proefplaatsing en het aanvragen hiervan vind je hier.
Heb je vragen over hoe Open Hiring zou kunnen werken binnen jouw bedrijf? Neem dan vooral contact op met de experts van PersonPlus! Bel 0113-405680 of mail naar info@personplus.nl.
PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.