Wat te doen om sluiting door personeelstekort te voorkomen?

Wat te doen om sluiting door personeelstekort te voorkomen?

Je zult ongetwijfeld gehoord of gemerkt hebben dat er een landelijk personeelstekort is. Dit leidt ertoe dat wel 22% van de horecaondernemingen genoodzaakt zijn om hun openingstijden aan te passen bij gebrek aan personeel. Hopelijk heb jij dit niet meegemaakt, maar helaas is deze kans best aanwezig. Omdat dit natuurlijk iets is wat een ondernemer koste wat het kost wil voorkomen, zijn er steeds meer ondernemers trucjes aan het verzinnen om toch werknemers te werven en behouden. PersonPlus wil jullie helpen waar mogelijk, dus hebben wij de beste tips verzameld en deze op een rijtje gezet.

Werknemers werven

Het werven van werknemers wordt steeds lastiger. Uiteraard kun je de lonen verhogen, waardoor de baan aantrekkelijker wordt. Maar tegenwoordig worden de hoogtes van de lonen steeds minder doorslaggevend. De secundaire arbeidsvoorwaarde zijn nu vaak de belangrijkste factor.

Dit leidt ertoe dat steeds meer werkgevers opleidingsmogelijkheden aanbieden aan hun medewerkers, zorgen voor betere en gezondere werkomstandigheden (sta bureaus, sporten op werk) en bijvoorbeeld reiskosten/thuiswerkvergoedingen en bonussen bieden. Ook de sfeer en de relatie met collega’s zijn essentieel. Door regelmatig teambuilding/uitjes te organiseren of door bijvoorbeeld samen te lunchen (indien mogelijk) kun je de onderlinge relaties tussen collega’s makkelijk verbeteren. Dat samen lunchen werkt bij PersonPlus in ieder geval erg goed! Deze goede secundaire voorwaarden kun je dus het best ook in je vacature zetten. Op deze manier maak je de functie namelijk een stuk aantrekkelijker, waardoor potentiële kandidaten sneller zullen solliciteren.

Maar hoe zorg je dat je vacature bij potentiële sollicitanten komt? Fysieke vacatures zijn verleden tijd, alles gaat nu via het internet. Zet je vacature op zo veel mogelijk kanalen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en je website. Daarnaast kun je je vacature plaatsen op een vacaturebank zoals HappyStaff, want dat is vaak de eerste plek waar iemand zoekt om een baan te vinden. Belangrijk is hier dat jouw vacature anders is dan die van de rest, want door op te vallen creëer jij sneller geïnteresseerden.

Omdat wij onze relaties graag helpen, heeft PersonPlus iets leuks voor jou; een code waarmee je eenmalig gratis een vacature kunt plaatsen bij HappyStaff ter waarde van €149,95 (excl. btw)!

Maak daarom snel een account aan en plaats jouw vacature gratis door deze kortingscode te gebruiken: H-YT46k

Werknemers houden

Uit een enquête van Misset Horeca blijkt dat 40% van de horecawerknemers sinds corona minder fooi ontvangt. Dit is voor de werknemers natuurlijk erg vervelend, maar voor jou als werkgever ook. De fooi is normaliter een belangrijk pluspunt van het werken in de horeca, maar dit voordeel wordt dus kleiner. En wees eerlijk, kun jij het je werknemer kwalijk nemen als hij/zij ergens met een hoger loon gaat werken wanneer de fooienpot kleiner wordt? Dit kan je compenseren met loonsverhoging, maar er zijn meer factoren erg belangrijk voor het behouden van je werknemers.

Let bijvoorbeeld op de mentale gezondheid van je werknemers. Merk je dat een werknemer misschien wat stiller wordt of niet zo lekker in zijn/haar vel zit? Praat erover en geef de werknemer ruimte om voor zichzelf te zorgen. Een (mentaal) gezonde werknemer werkt beter en is ook nog eens minder vaak ziek, dus dit is zowel voor jou als voor de werknemer beter! Kijk voor meer tips rondom mentale gezondheid op de werkvloer naar onze blog: Psychisch verzuim; wat kan je ertegen doen?

Zorg ervoor dat een medewerker zich serieus genomen en gewaardeerd voelt. Op deze manier kun je betrokkenheid en loyaliteit onder werknemers vergroten. Geef ze het gevoel dat ze serieus genomen worden en dat ze invloed hebben binnen het bedrijf. Luister naar hun ideeën en probeer ze waar mogelijk te betrekken bij besluiten. Geef werknemers daarnaast regelmatig een compliment en beloon ze af en toe. Al haal je een doos ijsjes op een warme werkdag. Zo voelt een medewerker zich gebonden aan het bedrijf en zal hij of zij ook minder snel weggaan.

Kortom, om personeel te werven moet je zorgen voor een goed loon, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een opvallende, aantrekkelijke vacature. Om personeel te houden is binding, waardering en loyaliteit heel belangrijk. Hopelijk kun je hier wat mee. Ten slot hebben we nog een laatste tip voor je.

Bonustip: technologie

Uit onderzoek blijkt dat 36% van de horecaondernemers het antwoord zoekt in de technologie (Missethoreca, 2021). Door het menu online te maken, het bestellen via QR-codes en het inschakelen van externe partijen, zoals PersonPlus, waar mogelijk. Wie weet kun jij dit ook wel toepassen bij jouw onderneming.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.