Alles over scholing in 2022

Alles over scholing in 2022

Alles over scholing in 2022

Op het gebied van scholing, zowel om als bij, zijn er allerlei nieuwe regelingen dit jaar. De belangrijkste veranderingen, voor jou als werkgever, worden hieronder uitgelegd en toegelicht.

Het STAP budget

We hebben het er al vaker over gehad, maar nu is het dan echt zover. Het STAP-budget is ingegaan per 1 maart 2022! STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Dit budget is in het leven geroepen om het grote personeelstekort, wat momenteel een probleem is in Nederland, te verlagen. Met het STAP-budget heeft een arbeider (met of zonder werk) namelijk recht op €1.000 om een opleiding te volgen ter om- of bijscholing. Kijk op onderstaande infographic van Rendement om te zien wanneer iemand hier recht op heeft en welke voorwaarden eraan verbonden zitten:

STAP-budget

Bron: Rendement

Dit STAP-budget is ter vervanging van de mogelijkheid om, als medewerker, studiekosten en andere scholingsuitgaven af te kunnen trekken van de belastingaangiften. Dit is niet meer mogelijk vanaf 1 januari 2022.

Scholing verplicht binnen nieuwe Horeca-CAO

Per 1 januari 2023 hebben werknemers recht op een budget van €150,- per persoon per jaar voor de “eigen ontwikkeling.” Dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld bij- of omscholing. Dit wordt ook wel de “individuele leerrekening” genoemd. Hiermee kunnen ze sparen voor een training of opleiding naar keuze.

Verplichte opleidingen kosteloos voor werknemer

Per 1 augustus 2022 wordt het verboden om als werkgever kosten van een verplichte opleiding terug te vragen van een medewerker als deze uit dienst gaat voor de overeengekomen uitdienstdatum. Dit betreft een “verplichte opleiding op grond van het unierecht, nationale recht of een collectieve overeenkomst.” Klik hier voor meer informatie (artikel 13). Dit is verplicht vanuit Europese Unie, via deze richtlijnen. Momenteel ligt er een implementatieplan in de vorm van een wetsvoorstel bij de tweede kamer.

Subsidie praktijkleer derde leerweg

Biedt jouw bedrijf praktijkleerplaatsen aan, voor mbo’ers die geen BBL- of BOL opleiding volgen? Dan kon je, als erkend leerbedrijf, tot en met 31 januari 2022 subsidie aanvragen. De aanvraag is momenteel gesloten, maar per 2 juni 2022 opent er een nieuw aanvraagtijdvak.

Aan deze subsidie (max. €2.700 voor 40 weken) zitten een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je de praktijkleerplaatsen gestart bent tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022. Daarnaast heb je enkel recht op de subsidie over de weken waar je bedrijf daadwerkelijk begeleiding geleverd heeft. Kijk hier voor alle voorwaarden.

Wil je de subsidie aanvragen? Dat kan via deze website.

Zo, nu ben je weer helemaal bij op het gebied van scholing! Wil je weten wat er allemaal gaat veranderen op het gebied van arbeidsrecht? Lees dan deze blog.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.