Het belang van vakantie!

Het belang van vakantie!

De zomervakanties zijn voorbij, de scholen zijn weer begonnen en je kijkt terug op een druk seizoen. Dagen met Hollands zomerweer, dagen waarop de mussen van het dak vielen en ook dagen om snel te vergeten (qua weersomstandigheden dan 😉). Afhankelijk van je branche, personele bezetting, en andere mogelijkheden wordt er door jouw medewerkers vakantie opgenomen. Misschien hebben jouw medewerkers al flink wat dagen kunnen opnemen, of hebben zij juist nog een mooie vakantie voor de boeg!

Een goede werk-privé balans

Juist nu de grootste drukte voorbij is, zou je eens kunnen bekijken hoe het ervoor staat met het vakantie uren saldo van je medewerkers. Altijd zijn er wel medewerkers die hun vakantiedagen opsparen, soms met als doel een wat langere vakantie in de nabije toekomst, maar regelmatig ook door onuitputtelijke werklust, onbewust of met andere redenen. Dit laatste zou je als werkgever niet moeten toejuichen.

Het wettelijk aantal vakantiedagen is zo bepaald om ervoor te zorgen dat de medewerker niet overbelast raakt, en dat hij over het jaar verdeeld een goede werk-privé balans ervaart. Je bent daarom verplicht de medewerker de kans te geven om vakantie op te nemen en mag dit in principe niet weigeren. Alleen bij “gewichtige redenen” is het mogelijk een vakantieaanvraag te weigeren. Als werkgever moet je dan kunnen aantonen wat de reden van weigering is, en dat deze in het belang van de organisatie is. Lees hier meer over in het eerder geschreven blog “Vakantiewetgeving”.

De voordelen van een goede balans

Een goede balans tussen werk en vrije tijd heeft een positief effect op de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers. Tijdens de vakantieperiode kunnen zij uitrusten en herstellen van het werk. Ook wanneer medewerkers op een actieve vakantie gaan behalen zij dit zelfde effect. Wat ook meespeelt is dat mensen tijdens hun vakantie zelf kunnen bepalen wat ze doen en wanneer. Hierdoor ervaren zij een gevoel van vrijheid en geluk!

Medewerkers die regelmatig tijd voor zichzelf nemen zijn minder vaak ziek, zijn vitaler en stressbestendiger. Het is dus van belang om medewerkers die weinig vakantie opnemen hier op te wijzen, en ervoor te zorgen dat deze medewerkers ook kiezen voor vakantieopname. Als werkgever ben je ervoor verantwoordelijk dat zij zorgeloos vrij kunnen nemen. Ook is het van belang dat de betreffende medewerker dan tijdens de vakantie onbereikbaar kan zijn. Dus geen telefoontjes, e-mails of whatsapp met werk gerelateerde vragen!

Kijk eens of  jouw medewerkers die weinig vakantie hebben gehad, dit de komende periode op kunnen nemen. De reizen zijn goedkoper, de uitjes minder druk en het weer (misschien) wel beter om er een dag op uit te gaan!

En nog een laatste tip: zorg ervoor dat de medewerker bij terugkomst niet meteen wordt overspoeld door werk wat is blijven liggen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het effect van de vakantie meteen te niet wordt gedaan!

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze blogs: “Vervaltermijn vakantiedagen” en “Verzuim voorkomen door amplitie”.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.