Coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven

Coachend leidinggevenCoachend leidinggeven is een vorm van leidinggeven afkomstig uit het Situationeel Leiderschap Model van Hersey en Blanchard. Op de werkvloer is dit een toepasselijke leidersstijl, aangezien er sprake is van veel sturing naar werknemers. Door jouw werknemers coachend leiding te geven, laat je jouw medewerkers optimaal presteren. Dit is niet alleen voordelig voor jouzelf als eigenaar of leidinggevende, maar ook voor jouw bedrijf en voor jouw medewerkers zelf. Win-win-win dus!

Het Situationeel Leiderschap Model van Paul Hersey en Ken Blanchard

Het Situationeel Leiderschap Model van Paul Hersey en Ken Blanchard

Het belang van coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven stimuleert jouw werknemers om het beste uit zichzelf te halen en zo efficiënt mogelijk te werken. Daarnaast zijn ze gemotiveerder om hun werk te doen, wat direct in lijn staat met het plezier dat ze in hun werk hebben. En hoe leuker ze het vinden, hoe harder en meer ze willen werken. Erg positieve dus! Hieronder staan de belangrijkste onderdelen van coachend leidinggeven onder elkaar.

Onderdelen van coachend leidinggeven

Feedback

Geef medewerkers voldoende feedback, zowel positief als negatief. Heb je een verbeterpunt? Ga dan op een gepast moment het gesprek aan met de medewerker en geef feedback volgens de sandwich methode. Begin met iets positiefs, vertel het verbeterpunt en licht dit toe en sluit vervolgens weer af met iets positiefs. Een gesprek gaat dan bijvoorbeeld op de volgende manier. “Ik zie dat erg snel bent met het opnemen van bestellingen bij verschillende tafels! Misschien kun je volgende keer beter even herhalen wat de tafel besteld heeft, zodat de gasten ook weten dat hun bestelling klopt en om eventuele fouten te kunnen voorkomen. Wel erg goed dat je je best doet om alle klanten zo snel mogelijk te helpen!” Het is ook belangrijk om feedback te vragen aan de werknemer over hoe jij de werksfeer of -omstandigheden het best kunt verbeteren.

Verantwoordelijkheid

Vertrouw op het eigen initiatief van de medewerker. Geef ze de verantwoordelijkheid om hun eigen dag in te delen en geef de medewerker het gevoel dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun taak op tijd en zo goed mogelijk uit te voeren. Waardeer ook als dit gedaan wordt. Zo wordt een medewerker zelfstandiger en verantwoordelijker, waardoor ze beter werk leveren en het jou als leidinggevende minder werk kost om de medewerker aan te sturen.

Duidelijke verwachtingen

Geef duidelijk aan wat jij van een medewerker verwacht, maar ook zeker wat de medewerker van jou als leidinggevende kan verwachten. Dit laatste wordt nog wel eens vergeten, terwijl dit voor de werknemer bijdraagt aan een veiligere werkomgeving. En een veilige werkomgeving kan weer leiden tot meer eigen initiatief en groei.

Inhoudelijk

Zorg dat je je medewerkers kent en weet hoe je inhoudelijk aan kunt sturen op het beste resultaat van de medewerker. Willen ze bijvoorbeeld liever zo vrij mogelijk gelaten worden of regelmatig terugkoppelen? Zorg dat ze kunnen ontwikkelen als werknemer, geef bijvoorbeeld opties om meer verantwoordelijkheid te krijgen of bijgeschoold te worden.

Haal het beste uit je medewerker

Hou in de gaten of de medewerker op zijn of haar plek zit in een bedrijf of de medewerker misschien liever/beter een andere functie zou hebben. Hoe meer een medewerker op de juiste plek zit, hoe harder er gewerkt wordt en hoe leuker het werk gevonden wordt. Ook helpt het als een medewerker goed in zijn of haar vel zit.

Valkuilen bij coachend leiderschap

  • Weinig vertrouwen tonen in je medewerkers
  • Je geeft medewerkers niet de ruimte om eigen verantwoordelijkheid of initiatief te nemen
  • Geen of weinig feedback geven
  • Je toont weinig empathie voor de situatie van de medewerker
  • Je focust enkel op het negatieve en de fouten van de medewerkers en geeft geen complimenten als ze iets goed doen

Gebruik één of meerdere van bovenstaande punten om jouw leiderschap te ontwikkelen of verbeteren en hou de valkuilen in je achterhoofd. Wil je meer weten over hoe je het beste uit je medeweker kunt halen? Lees dan dit blog: Hoe herken en versterk je talent?

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.