Prinsjesdag en verzuim

Prinsjesdag en verzuim

Op 17 september 2024 was het Prinsjesdag en dat is ook gelijk het begin van het nieuwe werkjaar van de regering. Wat zijn de belangrijkste Prinsjesdag-plannen als het gaat over verzuim- en arbobegeleiding?

OCTAS:

De Onafhankelijke Commissie Toekomstige Arbeidsongeschiktheidsstelsel(OCTAS) heeft in het voorjaar van 2024 haar bevindingen gepresenteerd. Ze hebben onderzoek gedaan naar het stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Er zijn 3 oplossingsrichtingen voorgesteld:
1. Verbetering huidige stelsel.
2. Werk staat voorop.
3. Basis voor alle werkenden.

Oplossingsrichting 1 houdt in dat de WGA en de IVA tot één uitkering wordt samengevoegd en de arbeidsongeschiktheidsgrens wordt verlaagd van 35% naar 25%.

Bij oplossingsrichting 2 ligt de nadruk vooral op wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze níet kunnen. De werknemer krijgt eerst de tijd om de re-integreren en pas daarna wordt er een arbeidsongeschiktheidspercentage vastgesteld. Na 104 weken vindt er een beoordeling plaats op basis van de bestaande informatie. Werknemers krijgen in de eerste drie tot vijf jaar 70% van het oude loon uitbetaald. De focus ligt op het zo snel mogelijk opstarten van arbeidsrevalidatie en het vinden van passend werk bij een nieuwe werkgever.

Bij oplossingsrichting 3 wordt er één gelijke arbeidsongeschiktheidsregeling voor alle werkenden ingevoerd. Iedereen die werkt en een arbeidsbeperking heeft, kan op dezelfde regeling terugvallen: één basisverzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De uitwerking van deze mogelijke oplossingsrichtingen kost tijd. Voorlopig zijn de volgende twee maatregelen van kracht:

  •  In 2025 wil het UWV sociaal-medische centra invoeren.
  • Op 1 juli 2024 is de maatregel praktisch beoordelen in gang gezet. Hierdoor is er extra beoordelingscapaciteit beschikbaar gekomen. Het UWV kijkt of de werknemer werkt doet wat past bij de beperkingen, of de werkzaamheden duurzaam uitgevoerd kunnen worden en of er een representatief inkomen tegenover staat.

In het najaar van 2024 hoopt de Kamer verdere stappen te kunnen gaan zetten richting de uitwerking van de juiste oplossingsrichting.

MKB-bedrijven afzien van 1e spoor

Er is een wetsvoorstel om kleine/middelgrote werkgevers te laten afzien van re-integratie in spoor 1 in het tweede ziektejaar. De werkgever en de werknemer gaan hierover samen in gesprek en de werknemer moet hiermee instemmen. Het wetsvoorstel heeft als doel om MKB-bedrijven meer ruimte te geven om langdurig zieke werknemer na hun eerste ziektejaar niet meer te laten re-integreren binnen het eigen bedrijf. Vooralsnog is er veel kritiek op dit wetsvoorstel.

Versobering compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte

Sinds 1 april 2020 krijgen alle werkgevers een compensatie als er een transitievergoeding is betaald bij ontslag van een zieke werknemer na 2 jaar ziekte. Het kabinet wil dat, vanaf 1 juli 2026, alleen werkgevers met minder dan 25 werknemers worden gecompenseerd.

Opleidingseisen voor de preventiemedewerker

In Nederland zijn er geen specifieke opleidingen vereisten voor een preventiemedewerker. In veel andere EU-lidstaten is dit wel het geval. Er wordt onderzocht of het wenselijk is om in Nederland ook zulke eisen in te voeren.

Vertrouwenspersoon

Er ligt op dit moment een wetsvoorstel om bedrijven met meer dan 10 werknemers te verplichten om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Wanneer jij klant bent bij PersonPlus voldoe jij nu al aan deze aankomende wettelijke verplichting! Meer weten over de vertrouwenspersoon dienstverlening? Kijk dan hier.

Herzien verlofstelsel

Het verlofstelsel zoals we dat nu kennen vanuit de Wet arbeid en Zorg is ingewikkeld. Op dit moment wordt er gewerkt aan een vereenvoudiging van het verlofstelsel. Er is voorgesteld om de verlofregelingen te bundelen in; de zorg voor kinderen, de zorg voor naasten en persoonlijke situaties. Het doel hiervan is om de zorgtaken eerlijker te verdelen en te zorgen voor meer economische zelfstandigheid.
Het rouwverlof is nog niet vastgelegd in de wet, maar valt onder bijzonder verlof. Daardoor is de duur van het verlof afhankelijk van de cao die van toepassing is. Op 12 juli 2024 is er een voorstel ingediend bij de tweede kamer om het rouwverlof in de wet op te nemen. Mocht de werknemer een gezin hebben met minderjarige kinderen, waarvan een partner of een minderjarig kind is overleden, dan krijgt de werknemer de mogelijkheid om ten minst vijf werkdagen rouwverlof op te nemen.

Arbo visie 2024

Het kabinet vindt veilig en gezond werken erg belangrijk. Met de Arbovisie 2024 wordt er gewerkt aan het verlagen van het aantal arbeidsongevallen, zieken en doden door het werk. Ook psychosomatische arbeidsbelasting wordt aangepakt en er is aandacht voor de aanpak van agressie en geweld.

Het is nog niet duidelijk wanneer bovenstaande (wets)wijzigingen ingaan. Als het om een wetswijziging of wetsvoorstel gaat, moet deze eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste kamer. Natuurlijk houdt PersonPlus jou goed op de hoogte. Heb je over bovenstaande vragen? Stel ze gerust aan onze verzuimafdeling door een mail te sturen naar verzuim@personplus.nl of neem telefonisch contact op via 0113405680.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.