Vertrouwenspersoon

Tijdens het werk hebben je medewerkers te maken met collega's, leidinggevenden, klanten, leveranciers, en andere partijen. Wat als er iets voorvalt dat als ongewenst wordt ervaren? Dan is het belangrijk dat medewerkers hier hulp bij krijgen en in vertrouwen over kunnen praten met de vertrouwenspersoon! Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 medewerkers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op de werkvloer. Ongewenst gedrag komt voor in alle sectoren. Een slachtoffer van ongewenst gedrag neemt gemiddeld 7 extra verzuimdagen op. Naast persoonlijk leed en extra verzuim leidt ongewenst gedrag tot een slechte sfeer op het werk, verminderde betrokkenheid en verminderde productiviteit. Een hoge werkdruk in combinatie met ongewenst gedrag VERDUBBELT de kans op burn-out klachten. Genoeg redenen om hier iets aan te doen dus!
………………………………………………………………………………………….
.
Als werkgever heb je (volgens art. 7:658 BW) een zorgplicht om de veiligheid van de werkomgeving te waarborgen voor jouw medewerkers en bij Arbowet zijn de volgende verplichtingen geregeld:
In 2023 is het wetsvoorstel, om een vertrouwenspersoon verplicht te stellen voor bedrijven vanaf 10 medewerkers, aangenomen. Deze verplichting wordt in de Arbowet opgenomen. Concreet betekent dit dat je als bedrijf intern en/of extern een vertrouwenspersoon moet aanstellen. Deze vertrouwenspersoon moet ervaren en kundig zijn.
Voor de inwerkingtreding van deze nieuwe wet is het wachten op de installatie van het nieuwe kabinet. Zorg dat je hierop voorbereid bent en regel het eenvoudig via PersonPlus!
De vertrouwenspersoon dienstverlening zit in onze pakketten opgenomen. Wil je geen dienstenpakket afnemen, maar wel een losse aansluiting voor de vertrouwenspersoon hebben? Ook dat is mogelijk! Hier lees je meer over de tarieven voor een losse vertrouwenspersoon aansluiting.
De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op de naleving van de Arbowet en kan de werkgever waarschuwen of beboeten als jij de verplichtingen uit deze wet niet in acht neemt.
De inspectie handhaaft op een aantal praktische toepasbare maatregelen die de werkgever moet treffen bij de preventie van ongewenste omgangsvormen, waaronder of er een vertrouwenspersoon is en of die onafhankelijk, deskundig en vakbekwaam is. Het niet aanstellen van een vertrouwenspersoon staat dan gelijk aan het niet goed of onvoldoende invulling geven aan de plicht tot het voeren van beleid om PSA te voorkomen of te beperken.
Daarnaast is het zo dat als een medewerker slachtoffer is geworden van ongewenste omgangsvormen en de werkgever niets heeft gedaan om dat te voorkomen of te beperken, de medewerker de werkgever dan aansprakelijk kan stellen.
Het is mogelijk om een vaste, LVV gecertificeerde, vertrouwenspersoon te hebben vanuit PersonPlus voor jouw medewerkers! Deze vertrouwenspersoon: