Vertrouwenspersoon

Factoren in de arbeidssituatie die stress veroorzaken worden ook wel Psychosociale arbeidsbelasting genoemd (PSA). In de wet worden de volgende onderdelen genoemd als PSA: agressie en geweld, pesten, direct of indirect onderscheid, ook wel discriminatie genoemd (met inbegrip van seksuele intimidatie) en werkdruk.“Dat komt binnen mijn bedrijf niet voor!”, horen we vaak. Maar hoe weet je dit? En wat doe jij eraan om dit te voorkomen binnen jouw organisatie?
………………………………………………………………………………………….
.
Als werkgever heb je (volgens art. 7:658 BW) een zorgplicht om de veiligheid van de werkomgeving te waarborgen voor jouw medewerkers en bij Arbowet zijn de volgende verplichtingen geregeld:
Op dit moment ligt er al enige tijd een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om het verplicht te stellen om een vertrouwenspersoon te hebben voor werkgevers vanaf 1 fte. Zorg dat je hierop voorbereid bent en regel het eenvoudig via PersonPlus.
Maar wat zijn -nu al- de consequenties als je niets doet?
De Nederlandse Arbeidsinspectie (voormalig Inspectie SZW) ziet toe op de naleving van de Arbowet en kan de werkgever waarschuwen of beboeten als die de verplichtingen uit deze wet niet in acht neemt. De inspectie kijkt niet alleen of een organisatie een beleid voert om ongewenste omgangsvormen tegen te gaan, maar ook of dat beleid en de uitvoering ervan de werknemers voldoende beschermt tegen risico’s.
De inspectie handhaaft op een aantal praktische toepasbare maatregelen die de werkgever moet treffen bij de preventie van ongewenste omgangsvormen, waaronder of er een vertrouwenspersoon is en of die onafhankelijk, deskundig en vakbekwaam is. Het niet aanstellen van een vertrouwenspersoon staat dan gelijk aan het niet goed of onvoldoende invulling geven aan de plicht tot het voeren van beleid om PSA te voorkomen of te beperken.
Daarnaast is het zo dat als een werknemer slachtoffer is geworden van ongewenste omgangsvormen en de werkgever heeft niets gedaan om dat te voorkomen of te beperken, dan kan de medewerker de werkgever aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen.
Kortom, het hebben van een vertrouwenspersoon is dus (nog) niet direct verplicht, maar het wetsvoorstel om een vertrouwenspersoon verplicht te maken vanaf 1 fte ligt er al enige tijd. Met de vertrouwenspersoon via PersonPlus weet je zeker dat je alles zowel wettelijk als voor je werkgevers zo goed mogelijk geregeld hebt!
Het is mogelijk om een vaste, LVV gecertificeerde, vertrouwenspersoon te hebben vanuit PersonPlus voor jouw medewerkers! Deze vertrouwenspersoon:
Dit alles voor een vast laag bedrag per jaar. Wil jij hier gebruik van maken of meer informatie over ontvangen? Mail dan naar vertrouwenspersoon@personplus.nl of klik hier!