Kerstpakketten en de WKR

Kerstpakketten en de WKR

Kerstpakketten en de WKR

Het is weer december, een mooie maand vol gezelligheid, kerstverlichting, drukte in de winkelstraten en horecazaken en natuurlijk een maand vol cadeaus!

Misschien zit je er over na te denken om ook eens iets extra’s te doen voor je werknemers, om hen te bedanken voor het werk wat ze geleverd hebben het afgelopen jaar. Het traditionele kerstpakket is daar een voorbeeld van. Maar hoe zat het fiscaal gezien ook alweer in elkaar? Aangezien deze regels niet altijd even duidelijk zijn onder werkgevers, hebben we alles waar je rekening mee moet houden voor je op een rijtje gezet!

Waarom geef ik mijn werknemers iets met kerst?

Het is voor niemand een verrassing dat iedereen momenteel staat te springen om personeel. Secundaire arbeidsvoorwaarden, werksfeer en de mate waarin je medewerker zich gewaardeerd voelt worden dus steeds belangrijker in het keuzeproces rondom het kiezen en/of wisselen van een baan. Wat is een leukere manier om al deze dingen positief te beïnvloeden dan door middel van een kerstpakket of een ander leuk kerstcadeau?!

Wil je meer tips lezen om personeel te werven, te behouden en te laten ontwikkelen? Lees dan een van deze blogs: personeel werven, personeel houden, personeel laten ontwikkelen.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Als btw-plichtige ondernemer kun je de door jou betaalde btw aftrekken. Voor kerstpakketten en geschenken aan personeel is er een grens. Een werknemer mag niet méér dan 227 euro (exclusief btw) aan geschenken ontvangen, anders is de btw niet meer aftrekbaar. Blijven de geschenken voor de werknemer onder dit drempelbedrag? Dan is de btw wel aftrekbaar.
  • Een kerstpakket is loon in natura en daar is belasting (loonheffing) over verschuldigd. Maar mocht je nog vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) hebben, dan kan je deze gebruiken en mag je het kerstpakket belastingvrij geven. Wil je meer weten over wat de WKR precies is? Lees dan dit blog!

Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moet je dus de vrije ruimte goed in het oog houden. Want als je boven de vrije ruimte komt, kan dit door middel van de eindheffing een duur kerstpakket blijken!

Wil je weten hoeveel ruimte er nog is om een mooi eindejaarsgeschenk aan je werknemers te geven? Vraag dit aan je salarisadministrateur en we zullen je zo snel mogelijk een antwoord geven!

Namens PersonPlus wensen we iedereen alvast hele fijne Feestdagen!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.