Advies van de bedrijfsarts: niet arbeidsongeschikt op medische gronden

Advies van de bedrijfsarts: niet arbeidsongeschikt op medische gronden

Advies van de bedrijfsarts: niet arbeidsongeschikt – wat betekent dat eigenlijk?

Soms zegt een bedrijfsarts: “Deze medewerker is niet arbeidsongeschikt op medische gronden.” Klinkt technisch, maar wat houdt dat precies in? En wat betekent dit voor jou als werkgever? In dit blog leggen we het op een toegankelijke manier uit – zonder de feiten uit het oog te verliezen.

Ziekmelding en twijfel: hoe zit dat?

Als werkgever mag je een ziekmelding niet zomaar naast je neerleggen. De wet (artikel 7:629 BW) zegt het niet letterlijk, maar het uitgangspunt is dat je een ziekmelding in principe serieus neemt, tenzij je daar een hele goede reden voor hebt.

Toch horen wij regelmatig al snel na een ziekmelding de vraag: “Kunnen jullie versneld een afspraak inplannen bij de bedrijfsarts?” Vaak blijkt er dan twijfel over de ziekmelding te zijn – en in negen van de tien gevallen speelt er op de achtergrond ook een conflict op de werkvloer. Daar kunnen zowel medewerkers als werkgevers behoorlijk last van hebben.

De bedrijfsarts moet in zo’n situatie bepalen of iemand arbeidsongeschikt is. Soms luidt dat oordeel dus: “niet arbeidsongeschikt op medische gronden”.

Wat bedoelt de bedrijfsarts daar eigenlijk mee?

Heel simpel gezegd: de arts ziet geen medische reden waarom de medewerker niet (deels) zou kunnen werken. Dat betekent niet dat iemand zich per se goed voelt, maar wel dat de klachten volgens de arts niet ernstig genoeg zijn om het werk in de weg te staan.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

.

  1. Werkhervatting mag worden verwacht – en de re-integratie blijft jouw verantwoordelijkheid
    Als de bedrijfsarts vindt dat iemand (eventueel aangepast) werk aankan, dan mag je verwachten dat de medewerker weer aan de slag gaat. Of dat nou in de eigen functie is, voor minder uren, of in ander passend werk – jij blijft verantwoordelijk voor een goede re-integratie. Dus: actief begeleiden, en zorgen voor passend werk.
  2. Loondoorbetaling mag worden stopgezet
    Komt de medewerker niet opdagen, ondanks het advies van de bedrijfsarts? Dan mag je besluiten om de loonbetaling te stoppen. Let op: dit is een zwaar middel en moet zorgvuldig worden onderbouwd én gecommuniceerd. Maar juridisch mag het, zolang er geen medische reden is voor het verzuim.
  3. Vertrouwen op de bedrijfsarts is logisch – maar niet zonder risico
    Ook al mag je afgaan op het advies van de bedrijfsarts, uiteindelijk ben jij als werkgever verantwoordelijk voor een goed re-integratietraject. En als het UWV later vindt dat je daarin steken hebt laten vallen – bijvoorbeeld omdat het oordeel van de bedrijfsarts achteraf niet klopte – dan kun je een loonsanctie krijgen.

 

En als de medewerker zich toch echt niet in staat voelt om te werken?

 

  1. Praat met elkaar
    Laat de medewerker uitleggen waarom hij of zij niet kan werken, ondanks het oordeel van de bedrijfsarts. Soms spelen werkdruk, privésituaties of mentale klachten een rol – die zijn niet altijd meetbaar, maar kunnen wel zwaar wegen. Een goed gesprek kan al veel duidelijk maken.
  2. Vraag een second opinion aan
    De medewerker mag een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Dat kan nuttig zijn als er twijfels zijn over het oordeel of als dit sterk afwijkt van de huisarts of specialist. De kosten hiervoor zijn voor jou als werkgever.
  3. Schakel het UWV in voor een deskundigenoordeel
    Als jullie er samen niet uitkomen, kan het UWV om een onafhankelijk oordeel worden gevraagd. Dit heet een deskundigenoordeel. Houd er wel rekening mee dat dit traject lang kan duren – en dus geen snelle oplossing biedt. Mocht het UWV oordelen dat er toch sprake is van arbeidsongeschiktheid, dan zit je als werkgever wél weer aan de re-integratieverplichtingen vast. Denk aan loondoorbetaling tot 104 weken, mediation, arbeidsdeskundig onderzoek en een 2e spoortraject.

.

Tips voor werkgevers

.

  1. Leg alles goed vast – Documenteer je stappen in het re-integratieproces.
  2. Wees duidelijk in je communicatie – Bespreek met de medewerker wat het advies van de bedrijfsarts betekent.
  3. Wacht niet af – Kom in actie als je merkt dat de medewerker het niet eens is met het oordeel.
  4. Haal tijdig expertise in huis – Bij twijfel of conflict: schakel juridische of arbo deskundigheid in.

.

Wat doet PersonPlus?

Als de bedrijfsarts vaststelt dat er geen medische reden is voor verzuim, sluiten wij het dossier en stopt onze begeleiding. Als er wél sprake blijkt te zijn van een arbeidsconflict, dan melden wij dat aan de verzekeraar. In beide gevallen stopt de uitkering, en ligt het initiatief bij jullie om samen tot een oplossing te komen.

Tot slot

Een “niet arbeidsongeschikt”-advies van de bedrijfsarts betekent dat je als werkgever stappen mag zetten richting werkhervatting. Maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Goed communiceren, zorgvuldig handelen en op tijd de juiste stappen zetten is essentieel. Want hoe goed je ook afgaat op het advies van de bedrijfsarts – uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid voor het proces bij jou.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.