Aannemen Oekraïense vluchtelingen
Een combinatie van personeelstekort en goede wil leidt ertoe dat werkgevers graag Oekraïense vluchtelingen aan willen nemen. Zo bied je werkgelegenheid aan mensen die dat echt nodig hebben, terwijl jij je personeelstekort aanpakt. Win-win zou je denken. Echter was het best ingewikkeld om dit juridisch allemaal goed te regelen, aangezien Oekraïne geen onderdeel is van de EU. Gelukkig zijn de regels rondom het aannemen van Oekraïners versoepeld per 1 april 2022, waardoor het nu een stuk eenvoudiger is om ze in dienst te nemen. In dit blog vertellen we je hoe je dit het best kunt doen.
Sinds 1 april zijn er slechts twee eisen aan het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling:
- De vluchteling heeft een geldige BSN
- De vluchteling is minimaal 2 dagen voor de eerste werkdag aangemeld bij het UWV (dat kan via deze link)
De vluchteling krijgt een contract zoals je aan iedere andere medewerker zou geven. Hij of zij heeft dan ook recht op (minimaal) het minimumloon. Dit contract mag maximaal drie jaar duren, aangezien een gevluchte Oekraïner volgens de nieuwe regels maximaal drie jaar in Nederland mag verblijven zonder dat hij of zij asiel aan moet vragen. Uiteraard mag het contract na die drie jaar verlengd worden als de medewerker daarna een verblijfsvergunning gekregen heeft. Wijzigt het contract (de duur of de functie o.i.d.), dan moet dit aangegeven worden bij het UWV.
Begin mei dit jaar waren er al meer dan 4.300 bedrijven die een Oekraïense vluchteling in dienst genomen hebben (KVK, 2022). Dit mede dankzij het gigantische personeelstekort waar vele sectoren helaas mee kampen. Ben jij op zoek naar Oekraïense medewerkers? Kijk dat bij het WerkgeversServicepunt in jouw regio. Wil je meer weten over het oplossen van je personeelstekort? Lees dan dit blog.
Wil je een vluchteling uit een ander land in dienst nemen? Dan gelden er andere regels. Een persoon die niet uit de EU of EER (Europese Economische Ruimte) komt, mag namelijk niet zomaar bij jou in dienst komen. Er moeten dan eerst zaken als een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) en een tewerkstellingsvergunning (TWV) geregeld worden. Wil je precies weten hoe dit in elkaar zit? Je vindt het in dit blog.
Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de overheid, waar de meest voorkomende vragen beantwoord worden. Heb je vragen over het in dienst nemen, inschrijven of aanmelden van een Oekraïense vluchteling? Mail dan naar info@personplus.nl of bel 0113-405680.
PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.