Voedselverspilling tegengaan – Too Good To Go

Voedselverspilling tegengaan – Too Good To Go

Voedselverspilling tegengaanDe Nederlandse horecasector is verantwoordelijk voor ruim 280 miljoen (!) kilo aan verspild voedsel per jaar. Wil je voedselverspilling tegengaan en ook nog een extra centje verdienen met je overschotten? Kijk dan eens naar het initiatief Too Good To Go. In dit blog wordt uitgelegd wat dit initiatief inhoudt, en wat jij als ondernemer nog meer kan doen om voedselverspilling tegen te gaan.

Jaarlijks wordt 1/3e van al het geproduceerde voedsel in de wereld verspilt. In Nederland verspillen we ruim 2 miljard kilo voedsel per jaar. De horecasector is verantwoordelijk voor 14% hiervan (bron: Unilever). Dit is dus ruim 280 miljoen kilo aan verspild voedsel in de horeca per jaar. Voedselverspilling is ontzettend slecht voor het milieu. Niet alleen is er veel water en CO2 nodig om het voedsel te produceren, het voedsel moet ook nog eens verwerkt, verpakt en verplaatst worden. Door voedselverspilling wordt het milieu dus onnodig belast.

Too Good To Go

Als horecaondernemer kun jij je steentje bijdragen om deze gigantische getallen te verminderen. Dit kan onder andere met Too Good To Go. Dit is een wereldwijde non profit organisatie, gericht op het tegengaan van voedselverspilling binnen de horeca en detailhandel. Als ondernemer, of je nu bakker bent, een restaurant hebt of een hotel runt, kun je je vrijblijvend aanmelden. Heb jij eten over? Geef het aan in de app en vraag er een klein prijsje voor. Mensen kunnen dit pakketje kopen en op komen halen op een op jou gewenst tijdstip. Minimale inspanning voor een hoop positieve effecten dus! Binnen Nederland zijn er momenteel 8.013 aangesloten bedrijven, waaronder de Plus en de HEMA. Wereldwijd gingen 156,942 bedrijven je voor. Wil je meer weten of je aanmelden? Klik dan hier

Too Good To Go

7 tips tegen voedselverspilling

Wil je nog andere stappen ondernemen om voedselverspilling binnen jouw onderneming tegen te gaan? Kijk dan eens naar onderstaande tips!

  • Let goed op je inkopen → te veel inkopen kost niet alleen geld, al het overige voedsel wordt vaak weggegooid. Hou in je inkopen rekening met de weersverwachting, waardoor je niet met een overschot aan voedsel zit als je terras leeg is op een regenachtige dag.
  • Koop lokaal → lokale productie is niet alleen beter voor het milieu (aangezien het voedsel niet hoeft te reizen), ook zijn deze producten kwalitatief vaak beter, verser en ook nog eens langer houdbaar.
  • Een kleine menukaart → met minder verschillende opties op het menu, hoef je ook minder specifieke inkopen te doen. Een alternatief zou zijn om opties te hebben met overlappende ingrediënten, waardoor het eten alsnog voor een ander gerecht gebruikt kan worden.
  • Gerecht van de dag → creëer een variërende dagspecial, waar je de ingrediënten die je over hebt in kunt verwerken. Zo hoef je deze ingrediënten niet weg te gooien, en behoud je een gevarieerd menu.
  • Zorg voor de juiste opslag → door te zorgen voor goede koelingen en andere opslagmogelijkheden blijft je eten langer houdbaar.
  • Let op de afwas → het gebeurt regelmatig dat een gast zijn of haar bord niet helemaal leeg eet. De salades kom je bijvoorbeeld vaak in de afwas weer tegen. Door hierop te letten, kun je de portiegrootte of de bijgerechten aanpassen. Zo komt er minder voedsel terug naar de afwas.
  • De doggybag → laat gasten die hun gerecht niet helemaal op krijgen hun eten mee naar huis nemen. Zo hoef jij het niet weg te gooien, en kunnen de gasten twee keer van jouw overheerlijke kookkunsten genieten.

Letten op je voedselverspilling is een goede manier om jouw onderneming groener te maken. En dat is een populair onderwerp tegenwoordig. Wil je meer tips om jouw onderneming groener te maken? Lees dan dit blog!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.