Tips om snel simpele groene stappen te zetten

Tips om snel simpele groene stappen te zetten

Groener ondernemen, hoe doe ik dit?

Duurzaamheid en klimaat zijn de afgelopen jaren steeds belangrijkere onderwerpen geworden. Ook binnen bedrijven en ondernemingen wordt steeds meer gekeken naar duurzamer werken, want stiekem verbruik jij meer dan je denkt! Hieronder vind je een hoop tips om jouw onderneming duurzamer te maken. Vaak is de betere oplossing voor het klimaat ook nog een goedkoper. Twee vliegen in een klap! En er is nog meer bijkomend voordeel, want hoe groener jouw onderneming, hoe groener jouw klanten en dat is booming business. Win, win, win dus!

Quick fixes – heel snel groene stappen maken

  • Het vervangen van licht naar LED-verlichting (doorgaans terugverdiend binnen een jaar).
  • Perlatoren op kranen in de toiletten (bespaart al snel 10 liter water per minuut).
  • Verlichtingssensoren, bijvoorbeeld in het toilet of magazijn (binnen een paar maanden terugverdiend).
  • Een duurzame energieleverancier en gebruik van groen stroom.
  • Let op sluipverbruik van bijvoorbeeld drank- en snack apparaten of druppelende kranen.
  • Bewegingssensoren bij terrasverwarming. Of nog beter, vervang voor dekens op het terras.
  • Kraanwater serveren i.p.v. flesjes water. Voor een liter Sourcy is 3 liter zoet water nodig. De productie, het bottelen en vervoeren veroorzaakt 300x zoveel CO2 als een liter kraanwater.
  • Installeer een duurzaam spoelsysteem voor het reinigen van je glazen. Dit kan wel tot 20.000 liter water per maand schelen!
  • Geen plastic rietjes meer. De beste alternatieven zijn wegwerprietjes van bamboe of tarwestro. Deze rietjes hebben van nature al een rietvorm. Een rietje gemaakt van pasta of papier niet. Eerst moet pasta of papier worden gemaakt en dan nog die rietvorm.
  • Gebruik niet-chemische reinigingsmiddelen. Vrij van vervuilende middelen voor zowel het milieu als de gezondheid van de gasten.
  • Zet je cv-ketel op 60 graden. Veel cv-ketels staan op de fabrieksstand van 80 of 90 graden. Met 1 minuutje werk, bespaar je €60,-.
  • Je bespaart €500,- als je 4 pitten die 2 uur per dag onnodig aanstaan uitzet.
  • Dek koel- en vriesmeubels af als je gesloten bent om 50% energie te besparen. Check op ijsvorming en maak de condensor regelmatig schoon. Ook warmhoudplaten en au-bain-maries kunnen worden toegedekt.
  • Een vaatwasser die is aangesloten op het warmwatercircuit kan 15% besparen.
  • Een open voordeur is uitnodigend, maar op frisse dagen zorgt het voor veel warmteverlies en klanten die op de tocht zitten. Een tussendeur verkleint de problemen. Een andere oplossing is de installatie van een luchtgordijn. Hoe vaker de voordeur open staat of gaat, hoe rendabeler.
  • Op en rond de bar staan verschillende apparaten die continu stroom gebruiken. Op rustige momenten op stand by en na sluitingstijd uit, bespaart tientallen euro’s.
  • Een ventilator is goedkoper in de aanschaf dan het gebruik dan een airco. De hitte buiten houden door vergroening voor en op het pand en het gebruik van zonneschermen zijn andere opties.

Grotere stappen met nog groter resultaat

  • Gebruik energiezuinige apparatuur, duurzame meubels en gebruiksvoorwerpen. Meubilair gemaakt van gerecycleerde of meer ecologische materialen en vermijd zoveel mogelijk plastic en piepschuim, in glazen, rietjes, enz. Energie besparen is geld besparen. De overstap naar led-verlichting en energiezuinige apparatuur is een eerste stap. Maar ook bewuster gedrag, vooral in de keuken, levert winst op. Een energierekening kan hierdoor een kwart tot bijna 50% lager worden. Dat scheelt bij een klein restaurant zo €1.000,- per jaar.
  • Afval scheiden. Slechts 38% van de horecaonderneming scheidt afval, en dat terwijl afval scheiden weinig tijd kost en zoveel voordelen heeft:
    • Door aparte afvalbakken blijft andere afval ‘schoon’ en daardoor beter recyclebaar.
    • Je wordt je bewust van de hoeveelheid voedselverspilling.
    • Door een juiste scheiding kunnen er volop nieuwe biogassen gemaakt worden.
  • Food Waste Challenge. In Nederland gooit de horeca zo’n 51 miljoen kilo voedsel per jaar in de kliko! 175 restaurants die deelnamen aan de Food Waste Challenge bewijzen dat dit beter kan. Zij bespaarden € 757.775 door 21% minder voedsel weg te gooien! Je kunt ook meedoen via: https://www.horecafoodwastechallenge.nl/
  • Een strikte controle van de voorraad en vervaldata hebben. Met een goed etiketterings- en opslagsysteem kan afval enorm worden verminderd en overeenkomstig worden gekookt.
  • Hergebruik van resten om deze te veranderen in ingrediënten.Zoals de trashcooking techniek, waarbij bijvoorbeeld een zeer rijpe tomaat die niet wordt gebruikt voor salades, wordt gebruikt voor een saus.
  • Serveer hoeveelheden op basis van het daadwerkelijke verbruik van gasten.Dit vermindert ook de hoeveelheid afval en wordt er precies de juiste hoeveelheid gekookt.

En ten slotte een hele belangrijke:

  • Promoot je duurzaamheid, daar komen klanten op af!

Hopelijk kun je wat met deze tips. Met het toepassen van slechts 1 of 2 van de ‘quick fixes’ wordt je onderneming een stuk groener! Kijk voor meer tips op Duurzame Horeca Nederland.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.