Stappenplan corona-uitbraak op de werkvloer

Stappenplan corona-uitbraak op de werkvloer

Een van de grootste angsten van een werkgever is uiteraard het uitbreken van corona op jouw werkvloer. Ondanks alle maatregelen komt dit helaas regelmatig voor. Mocht je in die vervelende situatie zitten, dan hebben wij een klein lichtpuntje voor je! We hebben precies voor jou uitgezocht wat jij moet doen in deze rotsituatie; hoe je het best kunt handelen, waar je allemaal aan moet denken en hoe het nou precies zit met het doorbetalen van lonen tijdens quarantaine of een besmetting.

 

Stappenplan

  1. Je krijgt te horen dat je werknemer corona heeft.
    – Dit kan via de werknemer zelf of de GGD.
  2. Vraag alle werknemers, die in de afgelopen dagen nauw contact hebben gehad met de besmette medewerker (je bent besmettelijk vanaf 2 dagen voor je klachten kreeg), om zich te laten testen bij de GGD (LET OP! Geen zelftest).
    Een nauw contact is:
    – Iemand die langer dan 15 minuten binnen anderhalve meter van de besmette persoon is geweest.
    – Iemand met wie je binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld – langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand.
    – Iemand met wie je minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand je in het gezicht hoest, of als je lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.
  3. Alle (potentieel) besmette werknemers gaan in quarantaine.
    – Besmette werknemers gaan 10 dagen in quarantaine.
    – Negatief geteste werknemers gaan 5 dagen in quarantaine.
  4. Op dag 5 van de quarantaine laten alle nauwe contacten zichzelf testen door de GGD.
  5. Bij een negatieve uitslag mogen de werknemers uit quarantaine en weer aan het werk! Bij een positieve uitslag moeten de werknemers 10 dagen in quarantaine.

Sterkte met deze vervelende situatie namens PersonPlus! Mocht je vragen hebben over hoe je moet handelen, bel dan met de GGD (0800-1351).

 

Beschermd tegen corona

Mazzel! Een werknemer die in nauw contact geweest is met een besmette werknemer hoeft niet in quarantaine als:

  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je één prik hebt gehad met een van de vaccins en je daarvoor corona hebt gehad
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je één prik hebt gehad met het vaccin van Janssen
  • Je binnen de afgelopen 6 maanden (180 dagen) corona hebt gehad

Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je toch klachten? Laat je dan testen bij de GGD (LET OP! Geen zelftest).

 

Lonen doorbetalen tijdens verplichte quarantaine/besmetting?

Maarruuhh, hoe zit dat dan eigenlijk met het doorbetalen van lonen? We hebben het voor je op een rijtje gezet! Is je werknemer niet ziek, maar zit hij/zij in verplichte quarantaine en kan het werk vanaf thuis gedaan worden? Doe dat dan zoveel mogelijk. Is dat niet het geval, is het afhankelijk van het contract of de werknemer wel of niet doorbetaald krijgt. Hieronder staan de meest voorkomende situaties.

  • Tijdens verplichte thuisquarantaine heeft je werknemer meestal recht op loon. Vind jij, als werkgever, dat je niet hoeft te betalen? Dan moet je hier geldige redenen voor hebben. De rechter bepaalt of je gelijk hebt
  • Soms moet je in quarantaine als je terugkomt van vakantie. De werknemer heeft tijdens deze quarantaine geen recht op loon als het land waar hij/zij was tijdens de vakantie een negatief reisadvies had. Het vakantieland heeft dan code oranje of rood. Als de werknemer thuis kan werken, heeft hij/zij wel recht op doorbetaling van loon
  • Veranderde het positieve reisadvies tijdens de vakantie in een negatief reisadvies? En moet de werknemer in quarantaine na thuiskomst? Dan heeft diegene vaak wel recht op loon. Het is verstandig om goed te kijken naar de afspraken hierover in uw contract of cao
  • Bij besmetting heeft de werknemer dezelfde rechten als bij ieder ander ziekteverzuim
  • Oproepkrachten hebben tijdens ziekte recht om het gemiddeld aantal werkuren in de 13 weken voor ziekte doorbetaald te krijgen tegen ziektepercentage
  • Als oproepkrachten in quarantaine moeten (maar niet ziek zijn) en korter dan 1 jaar in dienst zijn, dan hebben ze vaak geen recht op loon

Mocht je nog vragen hebben over wat te doen bij corona op de werkvloer? Neem dan contact op met de GGD (0800-1351). Heb je vragen over het betalen van lonen tijdens corona? Neem dan contact op met onze juridische helpdesk!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.