Prinsjesdag update – salarisadministratie

Prinsjesdag update – salarisadministratie

Dinsdag 19 september was het weer zover: Prinsjesdag! Wij van PersonPlus hebben drie belangrijke toekomstige wijzigingen voor je uitgelicht. Deze onderwerpen zijn voor jou als ondernemer interessant en belangrijk om eens goed door te nemen, en om te kijken of dit voor jouw medewerkers geldt.

Wil je weten om welke drie punten dit gaat? Lees dan snel verder:

Wijziging onbelaste kilometervergoeding

De maximum belastingvrije reiskostenvergoeding bedraagt momenteel 0,21 per kilometer. Deze reiskostenvergoeding wordt, wanneer de plannen worden doorgevoerd, mogelijk per 1 januari 2024 verhoogd naar 0,23 per kilometer. Als het woon-werkverkeer plaatsvindt middels het openbaar vervoer, mogen de daadwerkelijke kosten worden vergoed.

OV-kaart via de werkgever

Mogelijk mag je vanaf 1 januari 2024 als werkgever belastingvrij een kaart voor het openbaar vervoer geven, vergoeden of ter beschikking stellen. Belangrijk detail is dat de kaart alleen voor zakelijke ritten (waaronder woon-werkverkeer) wordt gebruikt.  Deze vrijstelling kan een stimulans zijn voor het gebruik van het openbaar vervoer voor jouw medewerkers. De verwachting is dat deze wijziging in december 2023 definitief gemaakt gaat worden.

Wijzing opbouw van de vrije ruimte voor de WKR

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. Je mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten. Eerder schreven wij daar dit blog over. Het totale bedrag moet wel onder de vrije ruimte blijven. Deze wordt berekend met de loonsom van al je medewerkers samen.

Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte in de WKR verruimd van 1,7% (in 2022 en de jaren daarvoor) naar 1,92% (vanaf 2024) tot een loonsom van €400.000. Voor het jaar 2023 is een uitzondering gemaakt (i.v.m. hoge energie kosten en de oorlog in Oekraïne). Tot de eerste € 400.000 bouw je in 2023 3% op.

Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van je vrije ruimte. Enkele voorbeelden van vergoedingen met een gerichte vrijstelling zijn:

  • abonnementen voor openbaar vervoer;
  • reiskosten tot € 0,21 per kilometer;
  • verhuiskosten vanwege werk;
  • maaltijden bij overwerk;
  • sinds 2020: aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG)

Mocht een van bovenstaande punten van toepassing zijn voor een van jouw medewerkers? Neem dan contact op met ons op zodat we samen de voorwaarden kunnen doornemen.

Boven genoemde drie punten zijn nog niet definitief. De verwachting is dat in december 2023 meer duidelijkheid komt. Wij houden je op de hoogte!

Heb jij vragen over deze regelingen en wil je graag toelichting of advies? Wij helpen je graag verder!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.