Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer
Op 1 juli 2023 zal er een belangrijke verandering in wetgeving ingaan voor werkgevers in Nederland. De wetgeving voor de loondoorbetaling van zieke AOW-werknemers wordt dan gewijzigd van 13 naar 6 weken. Dit heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers. Het is dan ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze verandering en wat het betekent voor jou als werkgever.
Wat betekent dit nu?
Voordat we dieper ingaan op de verandering in wetgeving is het belangrijk om te begrijpen wat loondoorbetaling bij ziekte precies inhoudt. Loondoorbetaling bij ziekte houdt in dat jij als werkgever verplicht bent om het loon van een zieke medewerker gedurende een bepaalde periode door te betalen. Voorheen was deze periode voor AOW-werknemers 13 weken. Dit betekent dat als een AOW-werknemer langer dan 13 weken ziek was de werkgever geen loon meer hoefde door te betalen.
Nu is deze periode dus verkort naar 6 weken. Dit betekent dat je als werkgever vanaf 1 juli 2023 verplicht bent om het loon van de zieke AOW- werknemer gedurende 6 weken door te betalen. Na deze 6 weken kan de werknemer aanspraak maken op een uitkering vanuit de ziektewet. De hoogte van deze uitkering is gebaseerd op het laatstverdiende loon en is maximaal 70% van het dagloon. Deze ziektewetuitkering duurt maximaal 13 weken. De weken waarin je als werkgever loon hebt doorbetaald gaan van deze 13 weken af.
De voordelen:
De reden voor deze verandering in wetgeving is dat de overheid wil stimuleren dat oudere medewerknemers langer blijven werken. Er zijn natuurlijk voor werkgevers ook voordelen aan het in dienst hebben en houden van AOW-gerechtigde medewerkers:
- Ervaring en expertise: Iemand die de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft waarschijnlijk jarenlange ervaring en expertise opgebouwd binnen hun vakgebied.
- Mentorschap: Een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt, kan een mentor zijn voor jongere werknemers. Ze kunnen hun kennis en ervaring delen om de volgende generatie werknemers te helpen groeien en ontwikkelen.
- Diversiteit en inclusie: Door werknemers met verschillende achtergronden en leeftijden in dienst te houden, kan het bedrijf een diverse en inclusieve werkomgeving creëren. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking en communicatie tussen werknemers en kan helpen om een verscheidenheid aan perspectieven en ideeën te genereren.
Let op:
Voor jou als werkgever betekent deze verandering in wetgeving dat er meer verantwoordelijkheid verwacht wordt als het gaat om preventie en re-integratie van zieke werknemers. Het is belangrijk om tijdig en gepast te handelen bij ziekteverzuim en te zorgen voor goede begeleiding van de werknemer bij het re-integratietraject.
Voor werknemers betekent deze verandering in wetgeving dat zij eerder aanspraak kunnen maken op een Ziektewetuitkering. Dit kan financiële gevolgen hebben, omdat de Ziektewetuitkering lager is dan het salaris dat de werknemer gewend is. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met re-integratie en te zorgen voor goede begeleiding om de kans op een succesvolle terugkeer naar werk te vergroten.
Bij PersonPlus kunnen wij jouw medewerker begeleiden tijdens het re-integratietraject. Wil je meer weten over Verzuim- en Arbobegeleiding bij PersonPlus? Lees daarover ook dit blog.
Heb je vragen over dit onderwerp? Wij helpen je graag verder!
PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.