Warme truiendag

10 februari is het Warme truiendag:

Elk jaar melden honderdduizenden Nederlanders zich aan voor Warmetruiendag onder het motto “verwarm jezelf, niet de wereld”. Want als iedereen de thermostaat één graadje lager zet, één seizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO2; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En wist je dat we allemaal samen op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen? Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar Warmetruiendag voor staat.

Wat kun jij doen:

Natuurlijk weten wij ook dat jij als ondernemer graag aan dit soort initiatieven mee doet, maar dat je ook tegen obstakels aan loopt. Zo kan het natuurlijk zijn dat er binnen jou onderneming bedrijfskleding wordt gedragen, of dat de medewerkers representatief gekleed zijn. Dan is de Warmetruiendag een mooi initiatief, maar voor jou misschien niet helemaal haalbaar op deze manier.

Wat kun je dan doen, de gehele winterperiode lang, om energie te besparen? Daarover gaat dit blog!

Al jaren zijn instellingen en bedrijven in het MKB verplicht om energiebesparende wijzigingen in hun organisatie door te voeren. Sinds de Informatieplicht Energiebesparing in juli 2019 geldt er voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 25.000 m3 gas óf 50.000 kWh aan elektra verbruiken een daadwerkelijke meldplicht.

Kleinere bedrijven zijn (nog) niet verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren. Toch heeft het ook voor hen voordelen om energiezuinig te ondernemen. Voordelen van energie besparen zijn voornamelijk van financiële aard. Je bespaart op de energierekening en je kunt je investeringen (deels) vergoed krijgen door gebruik te maken van landelijke subsidies zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Tips:

Energie besparen bij bedrijven begint bij het creëren van een duurzame werkomgeving:

  • Vervang oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen.
  • Ga bewust om met airconditioning en verwarming. In de winter houd je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. In de zomer zet je ze juist open voor verkoeling.
  • Zet lichten uit (of plaats een lichtsensor) op plaatsen waar niet heel de dag gewerkt wordt.
  • Zet computers en andere apparatuur uit als deze (lange tijd) niet gebruikt worden. Zet ze helemaal uit. Niet slechts op stand-by.
  • Moet er een apparaat vervangen worden? Kies dan altijd voor een duurzame variant.
  • Zet stekkerblokken aan het eind van de dag uit en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact.
  • Print alleen wat echt nodig is. Communiceer zoveel mogelijk digitaal of in person.
  • Zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van bovenstaande voorbeelden.

We zien het steeds vaker in het straatbeeld, een aankondiging op de deur: “Natuurlijk zijn wij geopend! De deur is dicht vanwege het besparen van energie”

Wist je dat je via veel ondernemersverenigingen deze deurbordjes gratis kan verkrijgen? Zo is het voor je bezoekers duidelijk dat je geopend bent, en loop je geen klanten mis.

Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren met onze tips, en wensen wij jou, samen met je medewerkers, een succesvolle en behagelijke periode toe!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.