Versoepeling voor iedereen maar verzwaring voor de horeca

Versoepeling voor iedereen maar verzwaring voor de horeca

Eindelijk! De 1,5 meterregel gaat eraf! Joepie, eindelijk weer een feestje bouwen in de club…toch? Maar helaas is het niet zo’n feest. Alle horeca moet nog steeds om 0.00 sluiten en daar komt de coronapas nog bovenop. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is “horeca dubbel gepakt met nieuwe maatregelen kabinet.” En dat terwijl slecht 2,4% van de besmettingen in de horeca plaatsvinden. Daarnaast is de coronasteun weggevallen per 1 oktober. Wij hebben de maatregelen, en de meningen over de maatregelen, voor je op een rijtje gezet.

Wat is de coronapas?

De coronapas is eigenlijk een ander woord voor de QR-code in de CoronaCheck-app. Sinds eind juni wordt deze QR-code gevraagd bij alle plekken waar veel mensen aanwezig zijn, denk hierbij aan festivals, evenementen, bruiloften en sportwedstrijden. Maar sinds 25 september is het verplicht om bij horecagelegenheden en in de culturele sector ook om een coronatoegangsbewijs te vragen. Dit houdt in dat iemand een geldige QR-code moet laten zien, die je krijgt wanneer iemand όf volledig gevaccineerd is όf een recente negatieve testuitslag heeft. Die QR-code in de app ziet er uit zoals op de 3e plaatje: (LET OP! De poppetjes aan de onderkant moeten bewegen, anders is het geen geldige QR-code)

Hoe kan ik de QR-code scannen?

Als horecaonderneming ben jij verplicht om bij iedere gast de QR-code te scannen, en ze pas toe te laten in de onderneming als de code geldig is. Dit hoeft alleen als iemand naar binnen gaat, dus op het terras is dit niet nodig. Ook voor afhalen is het niet nodig, maar voor enkel even naar de wc gaan weer wel. Om de code te kunnen scannen, moet je een app downloaden: CoronaCheck Scanner. Zodra je met de app een QR-code scant, wordt aangegeven of deze code geldig is of niet.

Oneerlijk

Volgens veel ondernemers in de horeca is het oneerlijk dat de horeca zo hard “afgestraft” wordt terwijl de meeste besmettingen ergens anders plaatsvinden. Een aantal ondernemers zegt dan ook helemaal geen gebruik te maken van de coronapas, of ze niet te controleren bij mensen die dat niet willen. Hier werd snel op gereageerd door de overheid, met de boodschap dat boa’s de ondernemingen hierop gaan controleren. Hoewel er veel kritiek is op de maatregel, en er soms zelfs gesproken wordt van vaccinatiedwang, blijkt uit onderzoek dat de pas heel goed werkt in de landen die ons voorgingen.

Hoe gaat het in andere landen?

In Duitsland mogen ondernemingen zelf weten of klanten enkel binnen mogen als ze gevaccineerd of genezen zijn (2 G) of dat een test ook voldoende is (3 G). Bij nachthoreca is het wel verplicht om enkel “2 G klanten” binnen te laten.

In Frankrijk waren er de eerste weken veel protesten, maar inmiddels komen steeds meer mensen erachter dat de coronapas eigenlijk best handig is. En er is een groot bijkomend voordeel, want 1,7 miljoen Fransen hebben een afspraak gemaakt voor een vaccinatie sinds de aankondiging van de coronapas.

In Italië zijn de coronapassen vrijwel overal verplicht, maar niet buiten op het terras (binnen wel). Ook moeten werknemers elke werkdag een geldige code kunnen laten zien. Zelfs in het OV kan er om je “Green Pass” gevraagd worden. Hoewel blijkt dat het effectief is, is er wel veel kritiek op de Green Pass.

Nachtclubs

Vanaf 25 september mogen nachtclubs weer open (gelukkig), maar wel maar tot middernacht. Ook hier is een toegangsbewijs in de vorm van de coronapas verplicht. Er is veel kritiek op de vroege sluiting van de nachtclubs of “avondclubs” zoals ze nu ludiek genoemd worden. De precieze reden waarom dit besluit genomen is, is niet bekend. Wel mag er 75% van de maximale zaalcapaciteit van de clubs toegelaten worden. Dit is, uiteraard, zodat er meer afstand gehouden kan worden en er minder mensen besmet kunnen raken.

Stopzetten steunmaatregelen per 1 oktober

Naast deze maatregelen worden per 1 oktober de steunmaatregelen voor de horeca stopgezet. De coronasteunregelingen NOW (voor loonkosten), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de zelfstandingenregelingen Tozo en TONK en diverse fiscale maatregelen worden opgeheven. Ook kunnen bedrijven vanaf oktober geen belastinguitstel meer aanvragen. Het opheffen van deze maatregelen leidt tot het omvallen van bedrijven die de afgelopen tijd alleen door de steun van de overheid overeind gehouden werden. In juli was het aantal faillissement het laagst sinds 1990. Dit lijkt misschien gek, maar dankzij de steun werden bedrijven overeind gehouden die anders over de kop gegaan zouden zijn. Met het stoppen van de steun zullen deze bedrijven alsnog failliet gaan.

Maar niet alle steun wordt stopgezet. Het onbelast vergoeden van reiskosten is verlengd tot 31 december 2021. Hierdoor kunnen werkgevers nog tot het einde van het jaar de bestaande vaste reiskostenvergoedingen onbelast aan hun werknemers blijven vergoeden, ook al maken werknemers deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig).

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.