Trends in de sollicitatieprocedure

Trends in de sollicitatieprocedure

Als werkgever krijg je er ongetwijfeld mee te maken, sollicitaties. Of je nu al jaren mensen aan moet nemen of je net je eerste werknemer in dienst genomen hebt, kun je op dit gebied nog wel wat leren. Dankzij de snelle ontwikkelingen op dit gebied, kun je het misschien niet allemaal bijhouden. Zowel voorafgaand aan het sollicitatiegesprek, rondom het CV of tijdens het gesprek zijn er een aantal veranderingen waar jij als werkgever van de op de hoogte moet zijn! Gelukkig helpt dit blog jou hierbij. Zo kun jij solliciteren naar een optimale sollicitatieprocedure 😉

Voor het sollicitatiegesprek

Tegenwoordig wordt de sollicitatieprocedure steeds meer gedigitaliseerd. Het is inmiddels bij grote bedrijven dan ook “normaal” dat sollicitatiebrieven gekeurd worden door robots. Bij jouw Middel- Kleinbedrijf is de kans dat je hier gebruik van maakt klein, maar mochten er veel mensen tegelijk solliciteren is dit nog niet eens zo’n gekke optie.

Omdat er momenteel sprake is van een hoog personeelstekort, heeft het plaatsen van vacatures steeds minder effect. Als werkgever is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Wil je weten hoe je toch het best personeel kan werven en behouden? Houd deze maand dan de blogs in de gaten!

Daarnaast zijn er tegenwoordig websites op internet die de motivatiebrief voor een sollicitant schrijven. De sollicitant beantwoordt dan wat vragen over zichzelf en de baan, waarna de site de gehele motivatiebrief maakt. Voor de sollicitant heel handig, maar voor jou veel minder. Je vraagt die motivatiebrief niet voor niks, en nu kan het zomaar gebeuren dat die brief weinig meer zegt over de sollicitant zelf. Aan de andere kant verlaagt deze optie de drempel voor de sollicitant, want het schrijven van een motivatiebrief wordt als erg lastig ervaren. Hierdoor wordt het solliciteren dus makkelijker voor de kandidaat, maar lastiger voor jou.

Naast het solliciteren door middel van een motivatiebrief, is er nu ook een fenomeen genaamd “video-solliciteren.” En dit betekent niet dat je het sollicitatiegesprek online voert. Dit betekent het meesturen van een video waarin een sollicitant zichzelf voorstelt, vaak op een creatieve manier, en laat zien wat hij of zij kan. Op deze manier probeert een kandidaat zichzelf te onderscheiden en te bewijzen.

Een trend waarbij het aannemelijker is dat jij die tegenkomt, is het digitaal solliciteren. Jij maakt de vacature op je computer zo mooi mogelijk, en deelt hem vervolgens op zo veel mogelijk kanalen. Denk hierbij aan Facebook, Instagram, LinkedIn en je website. Misschien zet je de vacature wel op een sollicitatiebank zoals HappyStaff. De tijd van de fysieke vacatures is in ieder geval voorbij.

Omdat wij onze relaties graag helpen, heeft PersonPlus iets leuks voor jou; een code waarmee je eenmalig gratis een vacature kunt plaatsen bij HappyStaff ter waarde van €149,95 (excl. btw)!

Maak daarom snel een account aan en plaats jouw vacature gratis door deze kortingscode te gebruiken: H-YT46k

Het Curriculum Vitae

Waar vroeger je opleiding het belangrijkste op je CV was, is dat nu de werkervaring. De trend is nu dan ook om je werkervaring bovenaan je CV te zetten. Als werkgever kun je zo gelijk zien of deze sollicitant de benodigde werkervaring heeft om de vacature te vullen.

De lay-out van een CV kan veel doen voor het beeld dat je krijgt van een sollicitant. Een kaal CV kan een stuk minder aantrekkelijk zijn dan een CV dat mooi opgemaakt is. Dit laatste CV valt namelijk op. Belangrijk is wel dat het CV overzichtelijk blijft, zo kun jij in één oogopslag alle belangrijke informatie zien.

Een CV mag tegenwoordig niet te lang zijn, maximaal twee pagina’s, en moet de woorden van de vacature bevatten om door geautomatiseerde screening te komen. Als werkgever is de kans groot dat dit je opvalt tijdens het bekijken en beoordelen van CV’s. Een beetje gemotiveerde sollicitant zoekt namelijk even op internet hoe ze het best hun CV op kunnen maken, en dit is dan één van de eerste dingen die ze tegenkomen.

Anoniem solliciteren wordt steeds populairder. Het vermelden van de naam, geboorteplaats, geslacht en het toevoegen van een foto is niet verplicht. Dit is om te voorkomen dat er overhaaste of onjuiste conclusies getrokken kunnen worden op basis van een naam of foto. Vaak wordt het wel aangeraden om bovenstaande gegevens op je CV te zetten, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Let wel op, als werkgever is het enkel toegestaan om een foto te vragen als representativiteit belangrijk is voor de functie.

Alles rondom het sollicitatiegesprek

Na het ontvangen van een motivatiebrief van een sollicitant is het belangrijk om, bij interesse, zo snel mogelijk te reageren. Mensen solliciteren namelijk vaak op meerdere banen tegelijk, zeker als het om oproepwerk gaat. Als werkgever is het dus belangrijk dat jij snel reageert bij interesse, want anders gaat de sollicitant werken voor een werkgever die sneller gereageerd heeft!

Solliciteren via een videogesprek wordt steeds populairder. Zeker tijdens de coronacrisis is het aantal online sollicitatiegesprekken omhoog geschoten. Voor de sollicitant zijn dingen als een nette profielfoto en achtergrond hierbij dingen waar ze nu aan moeten denken, terwijl dat bij een fysiek gesprek niet het geval is. Als werkgever is het dus juist belangrijk om hierop te letten, want vaak kunnen deze kleine dingen al veel zeggen over de sollicitant.

Goede werkomstandigheden en een goede band met de baas en collega’s worden een steeds belangrijker element in de baankeus van een sollicitant. Het is daarom belangrijk om de kandidaat tijdens het gesprek op zijn of haar gemak te stellen. Begin met een luchtig gesprek, probeer te praten over gelijkenissen en laat de sollicitant aan de kant dan de deur zitten. Dit zijn allemaal dingen die er, bewust en onbewust, voor zorgen dat een sollicitant zich op zijn gemak voelt. Mocht de kandidaat een stuk door het bedrijf moeten lopen of een rondleiding krijgen, zorg dan voor een goede sfeer binnen het bedrijf. De eerste indruk van het bedrijf is namelijk erg belangrijk.

Zo, nu ben je weer helemaal bij! Nu kun jij met je hippe sollicitatieprocedure nog meer geschikte kandidaten binnen hengelen. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze HR professional door te mailen naar jessica@personplus.nl.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.