Tips voor ondernemers tijdens corona

Tips voor ondernemers tijdens corona

Tips voor horecaondernemersDe coronatijd is voor iedereen zwaar. Zowel fysiek als mentaal hebben we flinke klappen gekregen. Nog zwaarder is het voor de ondernemer, die dan weer dicht moet en dan weer open mag of personeel moeten ontslaan en vervolgens te weinig personeel hebben als de boel weer open gaat. Of misschien nog zwaarder, weer hoop hebben in de toekomst en dan komt de volgende lockdown. Omdat PersonPlus het belangrijk vindt dat het goed gaat met haar klanten, hebben we wat tips gezocht voor ondernemers in deze tijd.

Zorg goed voor je (mentale) gezondheid

Jouw onderneming is waarschijnlijk bijna alles waar jij aan denkt als je hoort dat er nieuwe maatregelen aankomen of als je financieel zit te puzzelen om alles rond te krijgen, maar vergeet vooral jezelf niet. Al deze stress en fluctuatie is niet goed voor je, zeker niet voor zo’n lange periode. Het is daarom heel belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen in deze tijd en je mentale gezondheid dan ook zeker goed in de gaten te houden. Als je niet goed in je vel zit, wat logisch is in deze tijd, is je onderneming straks niet het enige wat over de kop gaat. Om je mentale gezondheid te waarborgen, hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

 • Hou een vaste dagstructuur aan
  • Een goed ritme is ontzettend belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Je geeft jezelf en je lichaam structuur en daarmee veiligheid, waardoor je lichaam optimaal kan werken. Ook hou je hiermee het overzicht en blijf je doen wat je moet doen. Hiermee voorkom je dat je in de vicieuze cirkel terecht komt waar je het gevoel hebt dat je weinig nuttigs gedaan hebt of niks bereikt hebt, wat snel kan gebeuren als je de hele dag thuis zit (ook al doe je wel nuttige dingen), waardoor je motivatie om dingen te doen daalt en je je alleen maar nuttelozer en slechter kan gaan voelen.
 • Beweeg en kom buiten
  • Een rondje lopen is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar het is ontzettend goed voor je om even buiten en in beweging te zijn. Niet alleen is dat goed voor je lichaam en krijg je zo een gezonde doses vitamine D binnen, maar als je weer thuis bent, kun je trots zijn op jezelf en een voldaan gevoel hebben. Je had er immers weinig zin in, maar je hebt het wel gedaan!
 • Focus op wat wel kan
  • Als mens zijn we geneigd om te focussen op het negatieve, dat zit in onze natuur. Toch kun je het best (ook) kijken naar wat wel kan. Misschien kun je geen gasten verwelkomen, maar kunnen mensen wel eten af komen halen ook al doe je dat normaal niet. Misschien kun je nu eindelijk de klusjes in je zaak doen waar je steeds niet aan toe kwam, omdat deze niet gedaan kunnen worden met klanten in de winkel.
  • Ook op persoonlijk vlak kan dit. Je hebt misschien het gevoel dat je niks gedaan hebt vandaag en je niet bereikt hebt wat je zou willen bereiken, maar je hebt bijvoorbeeld wel de was opgevouwen terwijl je hier echt geen zin in had. Sta stil bij de kleine dingen die je gedaan hebt en waardeer de leuke dingen (even videobellen met een vriend of lekker eten). Een goede oefening hiervoor is om voor je naar bed gaat 3 positieve dingen van die dag te bedenken of op te schrijven. Zo voorkom je dat je alleen op het negatieve focust. Je hebt bijvoorbeeld deze blog gelezen en zo wat nieuws geleerd en een stap gezet in de juiste richting 😉.

Zorg dat je personeel verbonden blijft met je bedrijf

We hopen niet dat er nog een lockdown aankomt, maar voor het geval dat willen we je wijzen op het belang van binding van personeel met het bedrijf. In lockdown kan je personeel minder werken dan normaal, of misschien wel helemaal niet. Voor een werknemer is het dan ook aantrekkelijk om werk te zoeken waar financieel meer te halen valt, waar jij niet vrolijk van wordt maar waarschijnlijk wel begrijpt. Gelukkig voor jou worden secundaire arbeidsvoorwaarden tegenwoordig steeds belangrijker en door hier op te focussen, kun jij je personeel behouden. Laat je personeel zich gebonden voelen met je bedrijf, waardoor ze bereid zijn te blijven in deze moeilijke tijden. Zo zorg je dat je niet met een groot personeelstekort zit als je dan eindelijk weer op mag. Zeker nu er al een algeheel personeelstekort is (klik hier voor de blog over het personeelstekort voor meer informatie). We hebben een paar tips om te zorgen dat jouw personeel zich gebonden voelt met je bedrijf voor je op een rijtje gezet.

 • Houd contact
  • Ook al werkt een werknemer misschien niet, stuur wel af en toe een appje en vraag hoe het met ze gaat of stuur ze allemaal even een kaartje. Het is voor hun ook niet makkelijk om thuis te zitten. Laat merken dat je aan ze denkt en dat je ook zeker wilt dat ze bij het bedrijf blijven.
 • Zorg dat personeel zich gewaardeerd voelt
  • Geef werknemers regelmatig een compliment en beloon ze af en toe, zeker in deze tijd. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen en ze met plezier naar hun werk gaan.
 • Laat medewerkers input geven
  • Laat medewerkers, als ze dit zelf willen natuurlijk, ideeën geven om met deze situatie om te gaan. Luister naar wat ze te zeggen hebben en geef ze het gevoel dat ze iets bijdragen aan het bedrijf.

Wil je meer tips over het behouden van personeel? Lees dan dit blog.

Dit zijn uiteraard nog maar 2 van de vele onderwerpen die belangrijk zijn voor ondernemers in deze tijd, maar wel een van de belangrijkste. Wil je meer weten of heb je vragen? Lees hier onze blogs of neem contact op via 0113-405680 of info@personplus.nl.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.