Staff Wanted! Recordaantal openstaande vacatures

Staff Wanted! Recordaantal openstaande vacatures

Je hebt het ongetwijfeld meegekregen, er zijn ontzettend veel openstaande vacatures. Of je dat nou zelf voelt, hoort of (gelukkig) alleen op het nieuws ziet. Maar nu rijst het aantal openstaande vacatures de pan uit! Dit heeft allerlei gevolgen voor jou, als ondernemer, zowel op de korte als de lange termijn. Maar welke gevolgen zijn dat? En wat kan je hieraan doen?

 

Recordaantal openstaande vacatures

In het tweede kwartaal zijn er 82.000(!) nieuwe vacatures bijgekomen in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat er nu sprake is van een recordaantal openstaande vacatures, een schokkende 327.000. Dit heeft een aantal oorzaken; de grootste kun je wel raden, dat is uiteraard corona. Nu alles weer open mag, is de vraag naar personeel omhoog geschoten. Vooral in de horeca is dit de grootste oorzaak. Bovendien zijn er veel mensen van arbeidssector gewisseld, met als gevolg dat mensen die in het verleden werkten in de sectoren die nu zo hard op zoek zijn naar mensen, niet meer terug komen.

Daarnaast is het aantal werklozen ook flink gedaald, want er zijn afgelopen kwartaal maar liefst 292.000 vacatures vervult, wat ertoe leidt dat er minder mensen actief op zoek zijn naar werk. Ten derde speelt vergrijzing op de achtergrond een rol. Al jaren zijn er meer mensen die de arbeidsmarkt uittreden door met pensioen te gaan, dan jonge mensen die beginnen met werken. Daar krijg je toch grijze haren van? 😉

Bron: CBS

 

Problemen op de lange termijn

De krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo hoog geweest, meldt het CBS. Deze krapte, in combinatie met de sterke groei die de economie momenteel doormaakt, kan tot gevolg hebben dat iedereen dit gaat voelen op de lange termijn. Er zijn nu al horecatenten die de deuren een paar dagen per week moeten sluiten dankzij het personeelstekort, en bij ProRail vallen er treinen uit als er één werknemer ziek is. Er moet nu al steeds vaker “Nee, sorry” of “Ik ben bang dat het momenteel niet kan” gezegd worden tegen klanten. En dat terwijl je dit als werkgever natuurlijk liever tegen een afgewezen sollicitant zegt omdat je alle plekken al vervult hebt.

 

Demper op de huidige economische groei

Stel je voor dat een onderneming structureel twee dagen in de week dicht moet vanwege gebrek aan medewerkers, dan heeft dit effect op de huidige economische groei. Nu alles weer open mag en mensen weer meer geld uitgeven, groeit de economie snel en veel. Na de klap die corona met zich meebracht, is deze groei zeker welkom. Helaas heeft het arbeidstekort dus ook hier een negatieve invloed op.

 

Coronasteun als lichtpuntje

Zoals coronasteun van de overheid de afgelopen tijd voor veel bedrijven het lichtpuntje in de duisternis geweest is, is dat in dit geval ook zo. Maar niet zoals je verwacht. Wanneer de coronasteun ophoudt, zullen zogenaamde “zombiebedrijven” (oftewel bedrijven die enkel omhoog gehouden worden door de steun van de overheid) alsnog instorten. Hierdoor komen er meer mensen zonder werk te zitten, en kunnende vacatures sneller gevuld worden. Maar dit is geen lange termijn oplossing. Gelukkig hebben wij die lange termijnoplossing wel voor jou!

 

HappyStaff, de oplossing voor jou!

Als werkgever is gedwongen dicht moeten door personeelstekort of “nee, sorry” zeggen tegen je klanten natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom is het belangrijk dat jij je vacatures wel weet te vullen. HappyStaff kan jou daarbij helpen!

Bron: CBS

HappyStaff is een nieuwe vacaturebank die gespecialiseerd is in verschillende branches waar nu het werknemerstekort bijzonder hoog is, namelijk de Horeca, Retail, Detailhandel en Recreatie. Door de jarenlange ervaring in deze sector, hebben ze een groot bereik voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Als werkgever kun je heel eenvoudig een account aanmaken en je vacatures plaatsen.

Er zijn twee mogelijkheden: eenmalig een vacature aanmaken of een abonnementsvorm met maandelijks een aantal vacature mogelijkheden. Wil je extra opvallen, maak dan gebruik van de spotlight mogelijkheid. Tarieven en mogelijkheden vind je hier. Werkzoekenden maken ook een alert aan, dus voldoet jouw vacature aan hun wensen, krijgen ze meteen een mail. Zo krijg jij die vacatures toch snel gevuld!

Omdat wij onze relaties graag helpen, heeft PersonPlus iets leuks voor jou; een code waarmee je eenmalig gratis een vacature kunt plaatsen ter waarde van €149,95 (excl. btw)!

Maak daarom snel een account aan en plaats jouw vacature gratis door deze kortingscode te gebruiken: H-YT46k

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.