Stijging wettelijk minimumloon 1-1-2021

Stijging wettelijk minimumloon 1-1-2021

Zoals elk jaar verandert op 1 januari het minimumloon in vrijwel alle sectoren. Dit om ervoor te zorgen dat het loon meestijgt met inflatie en andere zaken. Altijd leuk, een beetje meer salaris. Benieuwd wat het voor jouw werknemers (of jezelf) kan betekenen? Lees dan snel verder!

Waarom verandert het minimumloon?

 

Het minimumloon kan op twee momenten per jaar veranderen: op 1 juli en op 1 januari. Deze verander momenten zijn er om het minimumloon aan te passen naar de algemene welvaartsontwikkeling van Nederland. Gaat het economisch goed, dan zal het stijgen, verkeren we in een crisis dan zal het loon gelijk blijven of licht dalen. Dit betekent dat – over het algemeen gesproken – er op deze momenten een kleine verhoging wordt doorgevoerd. Het gaat immers meestal goed op economisch vlak. De afgelopen twee momenten is dan ook een stijging van 1,625% en 1,097% ingevoerd. Dit lijkt niet zoveel maar dit betekent ruim 400 euro bruto meer op jaarbasis, toch de moeite!

En dit jaar?

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat dit jaar een bijzonder jaar is. De coronacrisis heeft enorme economische gevolgen. Mensen raken hun baan kwijt, ondernemers zagen hun zaken gesloten worden en we zaten met de feestdagen in lockdown. Het totale hulp- en steunpakket heeft inmiddels ruim 37 miljard(!) euro gekost en dit lijkt voorlopig nog niet genoeg om het tot het einde van de coronacrisis uit te zitten. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het minimumloon. Dit stijgt dit jaar door deze ontwikkelingen een stuk minder hard dan de vorige keren. Echter stijgt het wel nog steeds, met 0,29% per 1 januari. Dit betekent dat het minimumloon op fulltime basis voor medewerkers van 21 jaar en ouder van €1.680 euro naar €1.684,80 stijgt per maand. Een hele kleine stijging dus, maar nog steeds een stijging. Per uur betekent dit een stijging van 24 cent.

Leeftijd Per maand Per week Per dag
21 jaar en ouder €1.684,80 €388,80 €77,76
20 jaar €1.347,85 €311,05 €62,21
19 jaar €1.010,90 €233,30 €46,66
18 jaar €842,40 €194,40 €38,88
17 jaar €665,50 €153,60 €30,72
16 jaar €581,25 €134,15 €26,83
15 jaar €505,45 €116,65 €23,33

In de bovenstaande tabel kun je zien wat er per leeftijdscategorie verandert. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om het brutosalaris gaat en dus niet om wat werknemers daadwerkelijk op hun rekening gestort krijgen.

De volledige loontabel inclusief de nieuwe uurlonen geldende per 1-1-2021 voor de horeca sector kun je hier downloaden.

Afwijkend salaris?

 

Heeft jouw werknemer op dit moment een salaris wat boven het minimumloon zit, dan is het aan jou om te bepalen of dit wordt verhoogt. Dit kan op basis van prestatie, leeftijd of een combinatie van factoren. Echter gezien de huidige tijd zullen veel werkgevers ervoor kiezen om het salaris gelijk te houden. Hopelijk kan dit, naast de andere maatregelen, ervoor zorgen dat ondernemers financieel gezonder uit de coronacrisis komen en we daarna weer op volle toeren kunnen draaien. Onderling begrip tussen werkgever en werknemer over het salaris is dan van groot belang. Praat erover met elkaar en wees open over de situatie. Er is soms meer mogelijk dan je denkt, zowel voor ondernemers als medewerkers.

Ben jij al loonadministratie klant bij PersonPlus?

 

Mooi zo! Dan hoef jij in principe nergens naar om te kijken naar en zorgen wij dat de minimumlonen van jouw medewerkers verhoogd worden tot het nieuwe minimumloon deze maand.

PersonPlus helpt jou graag met vraagstukken over salaris en functie inschaling, maar ook over belangrijke keuze als ondernemers. Je kunt ons vinden via de bij jou bekende wegen: mail, telefoon en whatsapp.

Geen klant bij PersonPlus? Kom erbij! Vraag vrijblijvend een offerte aan via deze link of neem contact met ons op via info@personplus.nl.

 

 

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.