Nieuwe steunpakket Corona

Nieuwe steunpakket Corona

Steunpakket corona

Met alweer een lockdown worden velen van ons opnieuw hard geraakt. Op 21 december heeft het kabinet bekend gemaakt dat er meer geld komt voor bedrijven die het financieel zwaar hebben. Wij hebben de belangrijkste steunmaatregelen op een rijtje gezet.

Now 5 (zevende periode)

De loonsubsidie NOW is verlengd. Heb je personeel in dienst en minimaal 20% minder omzet door de coronamaatregelen in november en december? Dan kun je tot en met 31 januari 2022 NOW aanvragen via deze link.

Om in aanmerking te komen voor de NOW 5 (de zevende periode) zijn de voorwaarden als volgt:

  • De periode betreft twee maanden, namelijk 1 november 2021 t/m 31 december 2021;
  • Het minimale omzetverlies moet 20% zijn en wordt berekend over november 2021 en december 2021;
  • De vergoeding is maximaal 85% van het opgegeven omzetverlies;
  • De referentiemaand voor de loonsom, is september 2021 (hier wordt de hoogte op gebaseerd en de eventuele daling van de loonsom mee vergeleken);
  • De loonsom mag in de periode november en december maximaal 15% dalen t.o.v. september zonder effect op de subsidie te hebben;
  • Onderneming moet gestart zijn tussen 1 feb 2020 en 30 sep 2021.
  • Alle details lees je hier

De referentieperioden om de omzetdaling te bepalen zijn als volgt:

Tip: belangrijk is dat je de loonsom ten opzichte van de referentiemaand (september) zo gelijk mogelijk houdt; door dus het personeel zo veel mogelijk op gebruikelijke wijze door te betalen. Wanneer jouw loonsom te veel daalt (meer dan 15%), dan zal het verschil later terugbetaald moeten worden na de definitieve berekening. Alles wat je loonsom stijgt is ook niet praktisch, want daar ontvang je geen steun voor.

Er zijn handige rekentools beschikbaar om de omzetdaling te berekenen en de hoogte van de NOW vergoeding.

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Indien je in het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van 2022 minder omzet hebt, kun je mogelijk een tegemoetkoming aanvragen voor jouw vaste lasten bij de RVO. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur, verzekeringen en abonnementen. Het subsidiepercentage is 100%.

Voor het 4e kwartaal van 2021 kun je nu TVL aanvragen. RVO kijkt daarbij naar het omzetverlies ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 óf 1e kwartaal van 2020. Voor het 4e kwartaal 2021 geldt dat je minstens 20% omzetverlies moet hebben. Dat was eerst 30%. Je kunt tot 28 januari 2022 TVL aanvragen voor het 4e kwartaal 2021.

Wanneer je TVL voor het 1e kwartaal van 2022 kunt aanvragen, is nog niet bekend. Het is ook nog niet bekend met welke periode RVO de omzet zal vergelijken.

Lees hier meer over de voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Uitstel van betaling Belastingdienst

Het bijzonder uitstel van betaling voor ondernemers is verlengd tot en met 31 januari 2022. De verlaagde invorderingsrente van 0,01% geldt tot 1 juli 2022.

Hoe je dat regelt, hangt af van jouw situatie.

LET OP: alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 februari 2022 moeten weer op tijd betaald worden.

Subsidie voor geannuleerde evenementen

Kan jouw evenement door de maatregelen niet doorgaan? Dan kun je de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) aanvragen. Deze regeling is verlengd tot en met 30 september 2022.

Kun je geen TRSEC aanvragen? Het kabinet werkt aan een extra regeling, de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). De ATE vergoedt 100% van jouw gemaakte kosten. Deze regeling is verlengd tot en met 30 september 2022.

 Alle regelingen vind je op: https://ondernemersplein.kvk.nl/corona-steunpakket-voor-ondernemers/

Heb je hier vragen over? Dan staat PersonPlus uiteraard voor je klaar om jou verder te helpen!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.