Balanceren tussen zorg en werk

Balanceren tussen zorg en werk

Als jouw medewerker zijn werk met mantelzorgtaken moet combineren heeft dit voor jou als werkgever ook gevolgen. 1 op de vier werknemers heeft mantelzorgtaken. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn voor de medewerker. 45% van de werkende mantelzorgers ervaart een hoge drempel om de combinatie van werk en mantelzorg bespreekbaar te maken.

 

Valkuilen van de werkende mantelzorger en tips

Een werkende mantelzorg houdt werk en privé liever gescheiden.
Zorg dat je medewerker weet en voelt, dat hij dit bespreekbaar kan maken op het werk.

De medewerker vindt dat zijn collega’s al onder druk staan en wil hen niet nog meer belasten.
De medewerker vult in voor zijn collega’s dat collega’s het werk niet willen en kunnen overnemen, terwijl zo’n 92% van de collega’s dit wel kan en wil. Zorg dat de medewerker het gesprek met jou en zijn collega’s aangaat.

De medewerker is van mening dat zowel het werk als de zorgtaak het beste door hem/haar zelf gedaan kan worden.
Ze kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen en hebben daardoor weinig tijd voor zichzelf. Laat ze als werkgever weten dat ze hun grens mogen aangeven.
Het  uithanden geven van taken en iets voor hun zelf doen zal ze energie geven.

De medewerker vindt dat hij het nog wel even aan kan.
Maak de mantelzorgtaken van de medewerker bespreekbaar, zodat de medewerker niet zelf wacht tot hij/zij overbelast raakt. De stap van overbelast naar een burn-out is klein!

 

Wat kan jij als werkgever doen

Maak mantelzorg bespreekbaar in het bedrijf. Je kan in het personeelsbeleid een stuk opnemen over mantelzorg en werken. Hier kan een medewerker direct inzien wat er mogelijk is als hij/zij mantelzorg moet verlenen. Door de medewerker met mantelzorgtaken zich gehoord laten voelen, zullen ze sneller het onderwerp bespreekbaar maken en een betere balans ervaren waardoor er minder kans is op overbelasting en ook minder kans op verzuim.

 

Wettelijke verlofregelingen

Steeds meer medewerkers combineren werk met zorgtaken voor een familielid. Mantelzorg verlof kan zorgen voor minder stress en meer focus op het werk, omdat medewerkers weten dat hun zorgbehoeftige naasten goed worden ondersteund. Hieronder staan de wettelijke verlofregelingen omschreven welke ingezet kunnen worden om het combineren van werk en mantelzorg makkelijker te maken.

 

Calamiteitenverlof

Dit verlof kan worden opgenomen als de medewerker onverwacht direct vrij moet zijn. Bijvoorbeeld door een verward of ziek familielid.
Het verlof duurt zo lang als de medewerker nodig heeft om de eerste zaken te regelen. Soms is dat een paar uur, soms enkele dagen. Dit verlof kan alleen worden opgenomen na overleg met jou als werkgever. Je kan als werkgever een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof niet weigeren. Het salaris wordt tijdens het verlof doorbetaald, tenzij dit in je cao anders is bepaald.

 

Kortdurend zorgverlof

Merkt je medewerker dat de zorg hem/haar teveel wordt dan kan kortdurend zorgverlof aangevraagd worden. Dit verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat de medewerker per week werkt in een periode van 12 maanden. Als de medewerker 24 uur per week werkt, dan is er recht op maximaal 48 uur verlof. De periode van 12 maanden gaat in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Dit verlof kan alleen worden opgenomen na overleg met jou als werkgever. Je kan als werkgever het verlof alleen weigeren als de organisatie hierdoor in ernstige problemen zou komen. Het salaris wordt tijdens het verlof voor 70% doorbetaald.

 

Langdurend zorgverlof

Als de mantelzorgtaak van jouw medewerker langer noodzakelijk is, dan kan deze langdurend zorgverlof opnemen om een langere tijd te kunnen zorgen. Per 12 maanden heeft de medewerker recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat het per week werkt. In overleg met jou als werkgever kan afgesproken worden om de verlofuren te spreiden. Langdurend zorgverlof moet minstens 2 weken, voordat de medewerker het verlof wilt opnemen, schriftelijk aangevraagd worden. Je mag als werkgever om informatie vragen om te beoordelen of er recht is op verlof (bijvoorbeeld een doktersverklaring). Je hoeft als werkgever het salaris niet door te betalen over de uren dat het langdurig verlof geldt.

 

Wet Flexibel werken

Het is voor de medewerker mogelijk om een verzoek in te dienen bij de werkgever om de arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijden aan te passen. De medewerker moet hiervoor minimaal 26 weken in dienst zijn en moet dit 2 maanden van te voren bij de werkgever aanvragen. De aanvraag omvat wat de wijziging inhoudt, hoeveel uur, welke werkdagen, of dagdelen, welke arbeidsplaats en per welke datum.
Hiernaast kan het helpen om als werkgever aanvullende afspraken te maken om de werknemer te helpen.

 

Uitgebreid mantelzorgverlof

Een verlengd verlof voor medewerkers die voor een ouder, partner of kind zorgen, kan van grote waarde zijn. Het laat zien dat je als werkgever oog hebt voor de balans tussen werk en privé.

 

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers bij uitzoekwerk en regeltaken op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën en de combinatie werk/mantelzorg. Doel is het terugdringen of voorkomen van overbelasting. Informatie, kortdurende ondersteuning en praktische oplossingen helpen mantelzorgers om langer te kunnen blijven zorgen.

Aan inzetten van een mantelzorgmakelaar kunnen kosten verbonden zijn, soms is dit ook gratis. Dit ligt eraan of in de gemeente waar de medewerker woont, mantelzorgmakelaars werkzaam zijn bij een mantelzorgsteunpunt, of dat de zorgverzekeraar van de medewerker dit vergoedt uit een aanvullend pakket. Jij als werkgever kan natuurlijk ook bereid zijn om hierin te willen investeren voor je medewerker.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.