Anoniementarief
Wat fijn! Je hebt een overeenkomst met een nieuwe werknemer gesloten. Dit is precies wat je nodig hebt om de werklast te verlichten! Je beslist om maar meteen het dossier in orde maken, zodat de werknemer zo snel mogelijk aan de slag kan. Bij het aanmaken van het dossier blijkt deze nieuwe medewerker nog geen Burgerservicenummer (BSN) te hebben. Vervelend, maar je vraagt de medewerker om hem/haarzelf zo snel mogelijk in te laten schrijven bij de gemeente. Door het personeelstekort laat je de medewerker alvast maar werken in jouw bedrijf, ook al heeft deze nog geen BSN. Dit komt later wel!
Wanneer geldt het anoniementarief?
Bovenstaande scenario komt de laatste tijd erg vaak voor, wat wij terug zien tijdens het uitvoeren van de salarisadministratie. En door de wachttijden bij de gemeente kan het soms erg lang duren voordat een nieuwe medewerker een BSN ontvangt. Maar let op! De belastingdienst eist dat iedere nieuwe medewerker uiterlijk op de 1e werkdag bepaalde gegevens aan jou verstrekt, waaronder het BSN. Krijg jij als werkgever het BSN niet, of heeft je nieuwe medewerker geen BSN? Dan moet er volgens de hoofdregel het anoniementarief toegepast worden. Dit betekent dat er 52% loonbelasting/premie volksverzekeringen ingehouden moet worden op het salaris.
De doorlooptijd van de afgifte van nieuwe Burgerservicenummers bij de gemeenten is op dit moment langer dan gebruikelijk. Daardoor kan het gebeuren dat je werknemer het BSN niet tijdig heeft, waardoor het anoniementarief zou moeten worden toegepast.
Voorkomen dat je nieuwe hire 52% af moet dragen
Hiervoor is gelukkig een oplossing gekomen vanuit de belastingdienst. In deze situatie is de belastingdienst soepel met het innemen van de hoofdregel. Kan je aantonen dat jij en jouw werknemer geen invloed hebben op het ontbreken van het BSN, zoals bij de vertraging in de afgifte van het BSN? Dan kan je de belastingdienst vragen om instemming dat het anoniementarief niet wordt toegepast. Hiervoor dien je een schriftelijk verzoek in bij jouw belastingkantoor. Doe dit uiteraard zo snel mogelijk! Dan voorkom je dat je nieuwe medewerker direct 52% van zijn of haar loon af moet dragen.
Wat als je het tarief niet toepast terwijl het wel moet?
Heeft jouw nieuwe medewerker nog geen BSN, maar reken je niet het anoniementarief? En heb je hier via de belastingdienst geen toestemming voor gekregen? Dan kun je zeker consequenties vanuit de belastingdienst verwachten. Wees hier daarom alert op! Uiteraard zullen onze salarisadministrateurs je hier ten alle tijden op wijzen, mochten ze een medewerker zonder BSN tegenkomen tijdens de loonruns.
Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via info@personplus.nl of bel 0113-405680.
PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.