Grote vraag naar casemanagers verzuim

Grote vraag naar casemanagers verzuim

Grote vraag naar casemanagers

Met de records in het ziekteverzuim, stijgt uiteraard ook de vraag naar casemanagers die dit verzuim begeleiden. Dit zien wij terug op onze verzuimafdeling, waar het dan ook erg druk is. Om de kwaliteit van de begeleiding van onze casemanagers te waarborgen, wordt de verzuimafdeling van PersonPlus binnenkort uitgebreid! Lees hier wat jij als werkgever kunt doen om de verzuimbegeleiding zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Verzuimrecords

Uit cijfers van arbodiensten en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het ziekteverzuim dit jaar een nieuwe recordstand heeft bereikt. De cijfers liepen op van 5,5% in februari, naar uiteindelijk 6,3% begin april. De stijging is nog groter vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Destijds stond het gemiddelde verzuim op 4,8%.

In het tweede kwartaal van 2022 zijn de cijfers gelukkig wel iets gedaald. Met een gemiddelde van 5,4% lijkt het erop dat het ziekteverzuim weer iets begint te dalen. De Horeca doet het wel beter dan het gemiddelde, met 6,0% in het eerste kwartaal en met 4,3% in het tweede kwartaal. Zie onderstaande afbeelding voor de cijfers van de afgelopen jaren.

Verzuimcijfers

Bron: CBS

Geen beschermde titel

Casemanager is (helaas) geen beschermde titel. Iedereen mag zichzelf dus casemanager noemen. Wees hier alert op bij het uitkiezen van een gespecialiseerde casemanager. Een “casemanager” zonder de juiste trainingen houdt zich vaak niet aan de exacte wet- en regelgeving rondom verzuimopvolging en de Wet Verbetering Poortwachter. Wil je wel een casemanager die de juiste specialiteiten en kennis bezit? Kijk dan vooral eens in het RSC register (of gewoon bij PersonPlus natuurlijk).

Tips om verzuim te voorkomen

Ondanks de goede verzuimbegeleiding van PersonPlus, is voorkomen natuurlijk nog steeds veel beter dan genezen! Probeer (langdurig) verzuim te voorkomen met een van onderstaande tips!

  • Wees heel actief op psychisch verzuim door bijvoorbeeld een veilige werkomgeving te creëren en je werknemers het beste uit hun zelf te laten halen. In 2020 is namelijk bijna 30% van alle langdurige verzuimgevallen om psychische redenen, en dat wordt alleen maar meer. Meer weten over psychisch verzuim? Lees dan dit blog
  • Verlies jouw werknemers niet uit het oog, maar betrek ze. Zorg ervoor dat je jouw werknemers extra aandacht en erkenning geeft
  • Laat werknemers meedenken met betrekking tot de aanpassingen naar aanleiding van nieuwe maatregelen en hoe dit hen kan beïnvloeden
  • Houd rekening met de behoeften van werknemers en check of zij goed in hun vel zitten. Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal (online) ‘spreekuur’ in te plannen waarin jij luistert naar jouw werknemers
  • Stimuleer jouw medewerkers om vaker een stukje te gaan lopen tijdens werk en zorg voor meer ontspanningsmomenten

Ben jij in deze casemanager schaarste nog op zoek naar kundige begeleiding? Kijk dan zeker eens op onze arbo- en verzuimbegeleidingspagina. Wie weet kan je PersonPlus je ook hierbij ontzorgen!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.