Gezondheid & vitaliteit op de werkvloer

Gezondheid & vitaliteit op de werkvloer

Werkgevers verdiepen zich meer en meer in de leefstijl van hun werknemers, en terecht, want gezondheid is wat het overgrote deel van de mensen als het allerbelangrijkst beschouwen in het leven. In deze blog vertellen we je meer over welke rol jij als werkgever kan bijdragen op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Wat houdt gezondheid & vitaliteit in?

De twee termen worden vaak door elkaar gehaald, beiden gaan ze over leefstijl, welvinden en persoonlijk welzijn. Het veranderen van de leefstijl leidt direct tot een verbetering, hierbij is vooral het doorbreken van gewoonten in het eetpatroon en de mate van beweging belangrijk.

Gezondheid houdt meer in dan de aan- of aanwezigheid van ziekten en aandoeningen. Om vitaal te worden, is het van belang om aan je gezondheid te werken. De volgende drie begrippen spelen hierbij een rol:

 • Gezondheid: lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn;
 • Vitaliteit: veel energie, een sterk en fit gevoel en het beschikken over een grote mentale veerkracht;
 • Veiligheid: basisbehoefte voor gezondheid en welzijn.

.

Vitaliteit op de werkvloer bevorderen

Als werkgever zijn er tegenwoordig genoeg redenen om de vitaliteit van je organisatie te bevorderen. Zo blijkt uit onderzoek dat medewerkers met een goede gezondheid gemiddeld 83% productief zijn, hierdoor neemt de kans op verloop ook af; medewerkers voelen zich goed behandeld, en voelen dat hun gezondheid en gesteldheid serieus wordt genomen. Bovendien creëer jij een goed werkgeversimago, waardoor het aantrekkelijk wordt voor toekomstige medewerkers om zich bij jouw organisatie aan te sluiten. Maar hoe start je met het bevorderen van de vitaliteit van de organisatie?

 • Bied de ruimte voor eigen vitaliteit

Natuurlijk zou jij het liefst zien dat al jouw medewerkers super vitaal zijn, maar elke medewerker heeft zijn eigen verhaal. Het kan daarom zinvol zijn om medewerkers te overtuigen vitaler te worden en ze beter te informeren. Benoem het onderwerp eens positief tijdens een gesprek, geef duidelijke voorlichting of de mogelijkheid tot coaching. Hieruit kunnen medewerkers vanuit hun eigen intrinsieke motivatie aan de slag gaan met het onderwerp vitaliteit.

 • Vitaliteitsbeleid

Meer duidelijkheid scheppen aan medewerkers? Zet dan in op een langetermijnvisie en strategie voor vitaliteit, zo laat je zien dat je het thema serieus neemt. Beschrijf hoe vitaliteit binnen jouw organisatie wordt geïnterpreteerd, hoe je jouw winst hieruit kunt behalen, en wat er nodig is om dit te kunnen behalen. Communiceer transparant en structureel over het onderwerp, en zorg dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven.

 • Stimuleer vitaal werken

Leuke extra’s rondom vitaliteit stimuleren medewerkers om ermee aan de slag te gaan, denk aan het aanbieden van gezondheidspakketten, of de mogelijkheid om sportactiviteiten te declareren. Toch liever op het werk even een uurtje fit worden met het team? Laat dan een bootcamp onder werktijd organiseren. Zo enthousiasmeer je al jouw medewerkers!

 • Gezond eten & drinken

Bied gezonder eten aan, zoals tijdens een gezamenlijke lunch en op de werkvloer om bewustheid te creëren. Voorzie medewerkers van fruit, gezonde snacks en smoothies of vruchtensappen i.p.v. snoep & frisdrank. Hiermee stimuleer je misschien zelfs je medewerkers om thuis ook op voeding te letten. Daarnaast draagt een gezamenlijke lunch natuurlijk ook bij aan beter contact en samenwerking tussen jouw medewerkers.

 • Beweging & ontspanning

Komen jouw medewerkers tijdens het werk niet zoveel aan beweging toe? Dan biedt staand werken misschien wel de goede oplossing om de vitaliteit te verbeteren, of denk aan het nemen van meerdere korte pauzes. Doordat medewerkers hun hoofd eventjes kunnen leegmaken, kunnen zij nieuwe inspiratie opdoen en meer energie krijgen voor het werk. Ook is het een idee om af en toe eens een lunchwandeling in te plannen. Denk jij verder dan even de benen strekken? Dan past het aanbieden van een fietsplan misschien wel bij jouw organisatie, lees in deze blog alles over het fietsplan!

Wat doen wij bij PersonPlus aan vitaliteit:

 • Aanbieden van gezonde snacks en een gezamenlijke lunch;
 • Mogelijkheid om staand te werken;
 • Organiseren van een wekelijkse bootcamp met een fitness instructeur onder werktijd;
 • Gezond naar het werk door het aanbieden van een fietsplan;
 • Stimuleren van sociale en emotionele vitaliteit door het regelmatig voeren van 1-op-1 gesprekken;
 • Mogelijkheid bieden voor collega’s om naar een extern vertrouwenspersoon te stappen.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.