Bijzonder verlof

Bijzonder verlof

Op de arbeidsmarkt is het belangrijk voor werkgevers om aantrekkelijk te blijven om personeel te behouden en aan te trekken. Deze strijd om personeel gaat verder dan alleen een verhoging in loon. In steeds meer gevallen komt (bijzonder) verlof om de hoek kijken om als werkgever relevant te blijven. Deze arbeidsvoorwaarden kunnen voor werknemers doorslaggevend zijn bij de beslissing om voor jouw organisatie te werken. Bijzonder (buitengewoon) verlof is niet wettelijk geregeld. In steeds meer cao’s worden dan ook afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen, maar ook zonder cao kun je als werkgever bijzonder verlof toekennen. Lees onderstaande blog voor inspiratie.

Verlof voor mantelzorg

Steeds meer medewerkers combineren werk met zorgtaken voor een familielid. Mantelzorg verlof kan zorgen voor minder stress en meer focus op het werk, omdat medewerkers weten dat hun zorgbehoeftige naasten goed worden ondersteund. Naast de wettelijke verlofregelingen zoals calamiteitenverlof, zorgverlof of de Wet flexibel werken die in kunnen worden gezet om het combineren van werk en mantelzorg makkelijker te maken, kan het helpen om als werkgever aanvullende afspraken te maken om de werknemer te helpen.

Uitgebreid mantelzorgverlof: Een verlengd verlof voor medewerkers die voor een ouder, partner of kind zorgen, kan van grote waarde zijn. Het laat zien dat je als werkgever oog hebt voor de balans tussen werk en privé. Je kunt bijvoorbeeld als werkgever de wettelijke 70% doorbetalingsverplichting bij kort zorgverlof aanvullen naar 100% of een aanvullend aantal dagen/weken aansluitend mogelijk maken.

Sabbatical of onbetaald verlof

Het aanbieden van een betaalde of onbetaalde sabbatical biedt medewerkers de kans om op te laden en hun persoonlijke ambities te realiseren. Zo’n onderbreking kan hen energie en inspiratie geven, waardoor ze met nieuwe ideeën en inzichten terugkeren naar de werkvloer. Dit maakt het voor zowel de medewerker als de organisatie een win-win situatie. Benieuwd naar meer over dit onderwerp? Lees dan dit blog.

Levensgebeurtenisverlof

Er zijn plannen om rouwverlof in de wet op te nemen. Het initiatiefwetvoorstel zou ervoor moeten zorgen dat werknemers in gezinnen met minderjarige kinderen waarvan een partner of minderjarig kind is overleden de mogelijkheid krijgt om ten minste vijf werkdagen rouwverlof op te nemen. Het wetsvoorstel is aangeboden voor internetconsultatie, waarop tot 13 juni 2024 kon worden gereageerd. De betrokken ministeries zullen de ingediende reacties beoordelen en het wetsvoorstel mogelijk aanpassen. Of het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, zal later duidelijk worden. Het rouwverlof zou daarbij kunnen worden meegenomen in de verkenning van het kabinet om het verlofstelsel te vereenvoudigen.

Naast de bekende verlofvorm zoals rouwverlof, kun je als werkgever ook verlof bieden voor andere levensgebeurtenissen.

Enkele mogelijkheden zijn verlof voor huwelijken, verhuizingen of diploma-uitreikingen. Door medewerkers de ruimte te geven voor belangrijke mijlpalen in hun leven, laat je als organisatie zien dat je betrokken bent bij hun persoonlijke welzijn.

Buitengewoon verlof voor vrijwilligerswerk

Geef medewerkers de mogelijkheid om verlof op te nemen voor vrijwilligerswerk. Of dit nu lokaal of internationaal is, het draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en verbreedt hun perspectieven. Dit kan ook bijdragen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie.

Door medewerkers betaald verlof te geven om zich in te zetten voor goede doelen, laat je als werkgever zien dat je de impact op de maatschappij waardeert.

Landelijk zijn er initiatieven zoals NLdoet en de ‘Dag van de Vrijwilliger’, waarbij je als werkgever jouw werknemers de mogelijkheid kunt bieden om vrijwilligersverlof in te zetten. Zorg er wel voor dat je als werkgever duidelijk communiceert dat dit verlof alleen van toepassing is als het gaat om daadwerkelijk deelnemen aan vrijwilligerswerk.

Studieverlof

Het aanbieden van studieverlof om medewerkers te ondersteunen bij het volgen van cursussen, trainingen of opleidingen die relevant zijn voor hun professionele ontwikkeling, kan goed zijn voor zowel de medewerker als de organisatie.

Dit kan variëren van het volgen van een nieuwe opleiding tot het bijwonen van workshops. Het laat zien dat je bereid bent te investeren in de groei van je medewerkers.

Onbeperkt verlof

Bij PersonPlus hebben we sinds dit jaar een pilot onbeperkt verlof. Een onbeperkt aantal verlofdagen toekennen is een benadering waarbij werknemers de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen, zonder een vastgesteld aantal dagen per jaar. Lees dit blog over wat het inhoudt of luister deze podcast. Zo kun jij als werkgever een goede afweging maken of dit mogelijk ook iets voor jouw bedrijf is.

Let op de regels uit de cao!

Het uitbreiden van verlofregelingen kan in vele gevallen, echter is het van belang om per verlofregeling te bekijken wat er binnen de wettelijke kaders mogelijk is. Als je namelijk onder een standaard-cao valt, is er geen ruimte om af te wijken van de cao-regels. Bij een minimum-cao kan er afgeweken worden van de regels ten gunste van de werknemers.

Heb je vragen over de mogelijkheden om jouw verlofbeleid uit te breiden? We helpen je graag! Je kunt ons bereiken via hr@personplus.nl of telefonisch via 0113-405680.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.