Wijziging regels minderjarige medewerkers

Wijziging regels minderjarige medewerkers

Per 18 november is er een wijziging doorgevoerd op de Nadere Regeling Kinderarbeid. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor het inzetten van jongeren onder de 16 jaar in jouw horeca onderneming. We informeren je graag wat de wijzigingen inhouden en wat dit mogelijk kan betekenen.

Wijzigingen voor jongeren van 13 en 14 jaar

Het inzetten van deze jongeren is lastig in de horeca. Ze mogen namelijk niet werken in een ruimte waar alcohol wordt geschonken, niet werken op schooldagen, niet laat in de avonden werken en alleen niet-industriële hulparbeid van lichte aard verrichten. Het gaat hier om ondersteunende werkzaamheden en niet om zelfstandig werk. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de horeca, zoals assisteren bij het bedienen in ruimtes waar geen alcohol wordt geschonken, of ondersteunende taken op locaties zoals een manege, camping, speeltuin, pretpark, bowlingcentrum of museum.

Let op: Afwassen met een automatische vaatwasser wordt snel beschouwd als industriële arbeid en valt dus buiten de toegestane werkzaamheden voor deze leeftijdsgroep. Daarnaast mogen 13- en 14-jarigen niet werken met gevaarlijke stoffen. Schoonmaakmiddelen vallen vaak al in deze categorie.

Met toestemming van de OR of personeelsvertegenwoordiging (PvT), of bij het ontbreken daarvan van de betrokken medewerkers, én met schriftelijke goedkeuring van de ouders, mogen 13- en 14-jarigen nu op niet-schooldagen en in het weekend werken tot 20.00 uur in plaats van tot 19.00 uur.

Het werk dat jongeren uitvoeren en de manier waarop dit werk is georganiseerd, moet zodanig zijn ingericht dat de veiligheid, gezondheid en ontwikkeling van de jongeren gewaarborgd blijft.

Wijzigingen voor jongeren van 15 jaar

Ook voor 15-jarige medewerkers gelden verschillende beperkingen in de horeca. Zo mogen ze niet te veel uren werken, niet werken in een ruimte waar alcohol wordt geschonken kan worden, alleen niet-industriële werkzaamheden uitvoeren en zijn hun werktijden aan strikte regels gebonden. Toch biedt deze leeftijdsgroep kansen: als je taken hebt die aan de wettelijke eisen voldoen, kun je hen in de toekomst mogelijk breder inzetten.

Tot nu toe mochten 15-jarigen op schooldagen en losse studiedagen werken tot 19.00 uur. Met de nieuwe wetgeving is dit verruimd naar 20.00 uur, mits je goedkeuring hebt van de OR of personeelsvertegenwoordiging (PvT), of wanneer niet aanwezig van de betrokken medewerkers én schriftelijke toestemming van de ouders. Voor werk in schoolvakanties blijft de eindtijd van 21.00 uur ongewijzigd.

Werktijden voor jeugdige medewerkers van 16 en 17 Jaar

Hoe zit het dan ook alweer met jeugdigen? Medewerkers van 16 en 17 jaar mogen in het weekend werken, maar alleen als zij op de vrijdag ervoor of de maandag erna geen schooltijd hebben. Belangrijk om te weten is dat schooltijd altijd meetelt als arbeidstijd. Daarnaast moet er binnen een periode van 7 dagen een rustperiode van minimaal 36 aaneengesloten uren worden gewaarborgd. Jeugdige werknemers mogen werken tot uiterlijk 23.00 uur.

Wat betreft de werktijden mogen 16- en 17-jarigen:

  • Maximaal 9 uur per dag werken.
  • Maximaal 45 uur per week werken.
  • In een periode van 4 achtereenvolgende weken mag het gemiddelde niet hoger zijn dan 40 uur per week.

Het naleven van deze regels is belangrijk om te voldoen aan de wetgeving en om de balans tussen werk en rust te waarborgen voor deze jonge medewerkers.

Strengere regels voor werken in ruimtes waar alcohol wordt geschonken

In de Nadere Regeling Kinderarbeid is de beperking opgenomen dat jongeren onder de 16 jaar niet mogen werken in horecalokaliteiten, oftewel ruimtes waar alcohol wordt geschonken. Dit was al vastgelegd in de Alcoholwet, maar de Arbeidsinspectie handhaaft nu expliciet op basis van deze regeling.

In de praktijk verandert er weinig: jongeren onder de 16 mogen niet werken in een horecalokaliteit, behalve als dit gebeurt in het kader van een stage vanuit hun opleiding. Wat wel verduidelijkt is, is dat het verbod niet alleen geldt bij het feitelijke schenken van alcohol, maar ook wanneer er alcohol geschonken kan worden. Dit betekent dat kinderen onder de 16 niet mogen werken tijdens openingstijden, tenzij er strikt zichtbare regels zijn die aantonen dat er op dat moment geen alcohol geschonken kan worden.

Een uitzondering blijft bestaan voor 14- en 15-jarigen die stage lopen in een horecalokaliteit als onderdeel van hun opleiding. Hierin zijn geen wijzigingen doorgevoerd.

Hieronder kun je een overzicht vinden van alle minderjarige medewerkers en wanneer ze wel en niet mogen werken.

 

Bron: KHN Nederland

Wil je over bovenstaande sparren over de mogelijkheden van het inzetten van jeugdigen in jouw onderneming? Wij helpen je graag! Je kunt ons bereiken via hr@personplus.nl of telefonisch via 0113405680.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.