Verzuimpreventie: Hoe houd jij jouw team gezond en productief?

Verzuimpreventie: Hoe houd jij jouw team gezond en productief?

Verzuim kan een grote impact hebben op de productiviteit en het moraal binnen jouw bedrijf. Daarnaast is het ook een grote kostenpost. Een werkgever moet 104 weken het loon doorbetalen aan een zieke medewerker. Wist je dat een verzuimende medewerker gemiddeld tussen de € 200 en € 450 per dag kost? Deze kosten worden niet allemaal gedekt door jouw verzuimverzekering.

Redenen genoeg om proactieve maatregelen te nemen om verzuim te voorkomen, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te bevorderen.
In dit blog staan enkele strategieën die je kunt implementeren om verzuim te voorkomen en te verminderen waarmee je een gezonde en vitale werkomgeving bevordert.

  • Bevorder een gezonde werkcultuur

Een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en ondersteund voelen, kan het verzuim aanzienlijk verminderen. Bevorder betrokkenheid en zorg voor open communicatie, erkenning van prestaties en een inclusieve werkomgeving. Ga regelmatig in gesprek met elkaar.

Zo kan het tijdig herkennen van signalen, van bijvoorbeeld overbelasting door werkdruk of psychosociale arbeidsbelasting (o.a. pestgedrag), ervoor zorgen dat deze niet escaleren tot langdurige afwezigheid of mogelijk zelfs het vertrek van medewerkers.

  • Gezondheids- en welzijnsprogramma’s

Introduceer programma’s die de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers bevorderen. Denk aan fitnessabonnementen, gezonde snacks op kantoor, en workshops over stressmanagement en mindfulness.

  • Flexibele werkuren en thuiswerken

(Tijdelijke) flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken kunnen helpen om de werk-privébalans te verbeteren, wat kan leiden tot minder stress en verzuim.

  • Regelmatige gezondheidschecks

Bied regelmatige gezondheidschecks aan om vroegtijdig gezondheidsproblemen te signaleren en aan te pakken. Dit kan variëren van jaarlijkse medische onderzoeken tot periodieke mentale gezondheidsbeoordelingen. Wist je dat volgens de Arbowet (Artikel 18) een werkgever periodiek een arbeidsgeneeskundig onderzoek (PAGO) aan hun medewerkers moet aanbieden?

  • Training en Ontwikkeling

Investeer in de professionele ontwikkeling van je medewerkers. Door hen de kans te geven om nieuwe vaardigheden te leren en te groeien in hun rol, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd. Het is een onderdeel van ‘goed werkgeverschap’ en een goede secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je medewerkers kan binden aan jouw bedrijf. Raadpleeg jouw CAO of daarin iets is geregeld over opleidingsbudgetten.

  • Erkenning en Beloning

Erken en beloon medewerkers voor hun harde werk en inzet. Dit kan variëren van financiële bonussen tot extra vrije dagen of andere vormen van waardering.

  • Ondersteuning bij terugkeer na verzuim

En als er dan toch sprake is van verzuim, zorg dan voor een goed beleid en ondersteuning bij de re-integratie van medewerkers na of tijdens ziekteverzuim. Dit kan helpen om een soepele overgang terug naar het werk te garanderen en herhaling van verzuim te voorkomen.

 

Tot slot: Gezond leiderschap

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Gezond leiderschap speelt een doorslaggevende rol bij het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving en het verminderen en voorkomen van verzuim. Een leider die zelf effectief om kan gaan met uitdagingen, medewerkers kan inspireren en veranderingen goed kan managen, is direct van invloed op de gezondheid en het welzijn van medewerkers.

Advies over verzuimpreventie

Sinds 1 januari 2025 heeft PersonPlus een Adviseur Verzuimpreventie. Nancy van Schaik is werkzaam geweest als casemanager verzuim bij PersonPlus, heeft recent de opleiding tot Register Case- en Caremanager® afgerond en legt zich nu toe op het adviseren en ondersteunen van werkgevers bij het voorkomen van verzuim en het implementeren van een verzuimbeleid.
Wil je sparren over hoe je verzuim kan voorkomen binnen jouw bedrijf, wil je een adviesgesprek inplannen? Mail dan naar preventie@personplus.nl, Nancy neemt contact met je op.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.