Verhoging minimumloon

Verhoging minimumloon

Stijging minimumloon per 1 juli 2023

Een update van PersonPlus betreft het minimumloon, zodat jij je personeelszaken weer helemaal op orde hebt! Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, voert de overheid een verhoging van het minimumloon door.

Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2023: € 1.995 per maand, € 460,40 per week en € 92,08 per dag.

Hierdoor gaan fulltime werkende medewerkers (van 21 jaar en ouder) met het minimumloon er maandelijks € 60,- op vooruit.

De stijging van het minimumloon heeft natuurlijk ook gevolgen voor het uurloon. Het bruto uurloon van een werknemer hangt af van de arbeidsduur zoals die gebruikelijk is voor de sector waarin iemand werkt. Meestal is dit een werkweek van 36, 38 of 40 uur. Dit is terug te vinden in de cao van de betreffende sector. Voor die werknemers geldt een uurloon van:

Het minimumloon is het laagste bedrag dat je als werkgever verplicht bent om te betalen. Je mag dus niet minder betalen dan dit bedrag. Naast dat het minimum loon twee keer per jaar wordt verhoogt, gaat de komende tijd het minimumloon éxtra omhoog. Sinds twee jaar voert het FNV acties voor de verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. Hierdoor heeft het kabinet het minimumloon per 1 januari 2023 méér verhoogt dan eigenlijk gepland was. Per 1 januari 2024 komt er nog een extra verhoging.

Stijging per 1 januari 2024

Nu is er nog een minimumloon per maand. Het minimummaandloon is hetzelfde voor iedereen die het minimumloon verdient, of er nu per week 36 uur, 38 uur of 40 uur wordt gewerkt. In de cao’s wordt afgesproken hoeveel uur de werkweek telt. In veel cao’s is dat 38 of 40 uur. Aan de hand daarvan wordt nu het loon per uur berekend. Afhankelijk van het aantal uur dat je daadwerkelijk werkt, krijg je dan zoveel keer dat uurloon.

Op 1 januari 2024  wordt het minimummaandloon omgezet in een minimumloon per uur. De hoogte van het minimumuurloon wordt voor iedereen gelijk. Medewerkers die het minimumloon verdienen met een 38-urige en 40-urige werkweek gaan er daardoor fors op vooruit. Bij de overgang naar een minimumuurloon, wordt uitgegaan van een 36-urige werkweek. Daardoor gaat het uurloon van iemand op het minimumloon die onder een cao met 38 uur valt, 5,5 procent omhoog en voor iemand met een cao voor 40 uur, ruim 11 procent.

Er is een petitie aangeboden door retail-werkgevers met de oproep de invoering van het minimumuurloon uit te stellen of gefaseerd in te voeren om de kosten stijging te beperken.

Wij van PersonPlus houden je op de hoogte van al deze (toekomstige) wijzigingen. Wil je meer weten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.