Kortdurend Verzuim

Kortdurend Verzuim

Kortdurend verzuim komt veel voor in werkomgevingen en verwijst naar ziekteverzuim dat meestal korter dan een paar weken duurt. Dit kan veroorzaakt worden door zaken als griep, verkoudheid, lichte blessures of andere tijdelijke gezondheidsklachten. Hoewel dit type verzuim doorgaans niet ernstig lijkt, kan het voor zowel de werkgever als de medewerker tot verstoringen leiden. In deze blog bespreken we wat kortdurend verzuim inhoudt, de oorzaken ervan en hoe je dit kunt voorkomen of ermee om kunt gaan als het zich voordoet.

Frequent Kortdurend Verzuim

Het is normaal dat medewerkers af en toe ziek zijn en gelukkig herstellen de meeste medewerkers snel. Wat echter uitdagend kan zijn, is wanneer een medewerker regelmatig voor een paar dagen uitvalt. Dit wordt kort frequent verzuim genoemd. Dit kan vaak wijzen op andere onderliggende factoren. Hieronder worden de mogelijke oorzaken van (frequent) kort verzuim beschreven en de wijze hoe je dit kunt aanpakken.

Oorzaken van Kortdurend Verzuim

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor kortdurend verzuim. Vaak is het simpelweg een geval van een medewerker die zich tijdelijk niet goed voelt en enkele dagen rust nodig heeft. Maar wanneer verzuim vaker voorkomt in korte periodes, kunnen er andere oorzaken zijn, zoals:

  • Slechte fysieke conditie.
  • Ontevredenheid over werk of salaris.
  • Ongezonde leefstijl.
  • Hoge werkdruk of onvoldoende stressmanagement.
  • Moeilijke relaties met collega’s of de leidinggevende.
  • Persoonlijke problemen, zoals familieomstandigheden.
  • Onvoldoende zorg voor de eigen gezondheid.
  • (Zorgen om) financiële situatie.

.

Hoe Kortdurend Verzuim voorkomen?

Er zijn diverse manieren waarop zowel werkgevers als medewerkers kortdurend verzuim kunnen voorkomen of minimaliseren. Het gaat hierbij om preventieve maatregelen die de kans op ziekte en werkuitval verminderen.

.

Voor werkgevers

  1. Gezonde werkomgeving
    Een gezonde werkomgeving draagt sterk bij aan het welzijn van medewerkers. Dit begint bij ergonomische werkplekken, schone, licht doorgevende, goed geventileerde werkruimtes en voldoende ruimte voor ontspanning, wat fysieke klachten zoals rug- en nekpijn kan voorkomen.
  2. Flexibiliteit in werkuren
    Flexibiliteit in werktijden/plaatsen kan helpen stress te verminderen. Medewerkers kunnen hun werk beter afstemmen op persoonlijke omstandigheden, zoals zorg voor kinderen of gezondheidsproblemen. Dit verlaagt de kans op uitval door stress of overbelasting.
  3. Gezondheidsinitiatieven
    Stimuleer gezonde activiteiten, zoals sportabonnementen, stressmanagement-workshops of het aanbieden van gezonde maaltijden. Dit bevordert de gezondheid van medewerkers en kan het ziekteverzuim verlagen.
  4. Vroege signalering
    Werkgevers moeten alert zijn op tekenen van (dreigend) verzuim. Dit kan door regelmatig contact met medewerkers te onderhouden, bijvoorbeeld door informele check-ins. Vroege signalering helpt om tijdig te kunnen anticiperen en bevordert de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
  5. Duidelijk Verzuimbeleid
    Een helder verzuimbeleid is essentieel. Dit moet duidelijk maken wat van medewerkers wordt verwacht in geval van ziekte: hoe, waar en wanneer ze zich moeten ziekmelden. Het opnemen van deze informatie in het personeelshandboek of arbeidsvoorwaarden helpt om misverstanden te voorkomen.

.

Voor medewerkers

  1. Gezonde Levensstijl
    Een gezonde levensstijl is cruciaal om ziekte te voorkomen. Dit betekent voldoende beweging, gezond eten en voldoende rust. Een sterk immuunsysteem maakt het makkelijker om ziektes zoals griep of verkoudheid te weerstaan.
  2. Stressbeheer
    Stress is een belangrijke factor in kortdurend verzuim. Medewerkers moeten leren om stress te beheersen door grenzen aan te geven, de werkdruk te verminderen en ontspanningstechnieken zoals meditatie toe te passen.
  3. Zelfzorg
    Een goede balans tussen werk en privéleven voorkomt uitputting en ziekte. Regelmatige pauzes, voldoende slaap en ontspanning buiten het werk zijn belangrijk om gezond te blijven.

 

Hoe Omgaan met Kortdurend Verzuim?

Ondanks preventieve maatregelen kan kortdurend verzuim nog steeds voorkomen. Het is dan belangrijk dat zowel werkgevers als medewerkers zorgvuldig en respectvol met deze situatie omgaan.

Voor werkgevers

  1. Actief en empathisch communiceren
    Wanneer een medewerker zich ziek meldt, is het belangrijk empathisch te reageren. Begrip tonen voor de situatie versterkt de relatie en voorkomt misverstanden, wat kan bijdragen aan een snellere terugkeer naar werk.
  2. Verzuimprotocol volgen
    Zorg ervoor dat er een duidelijk verzuimprotocol is, inclusief afspraken over ziekmeldingen, terugkeer na ziekte en contact tijdens de verzuimperiode. Duidelijkheid helpt om spanningen en onduidelijkheden te voorkomen.
  3. Re-integratieplan
    Als een medewerker langer dan enkele dagen ziek is, kan een re-integratieplan nodig zijn. Dit plan helpt om de medewerkers geleidelijk en verantwoord weer in het werkproces op te nemen.

.

Voor medewerkers

  1. Tijdig Ziekmelden
    Bij kortdurend verzuim is het belangrijk om op tijd ziek te melden en aan te geven wat de verwachting is voor terugkeer in (eigen)werk. Dit maakt het mogelijk voor de werkgever om snel passende maatregelen te treffen, zoals vervangend werk.
  2. Terugkeer in Overleg
    Wanneer de medewerker zich beter voelt, is het verstandig om samen met de werkgever te bepalen of een volledige terugkeer naar werk mogelijk is, of dat een gefaseerde terugkeer beter is. Dit voorkomt dat de medewerker te snel weer werkt en mogelijk opnieuw ziek wordt.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.