Je jaaropgave eenvoudig uitgelegd

Je jaaropgave eenvoudig uitgelegd

Je jaaropgave eenvoudig uitgelegd

Aan het begin van het jaar krijg jij ‘m ook in je inbox: de jaaropgave. Handig om te weten wat je in het afgelopen jaar aan belasting hebt betaald én om te gebruiken voor je belastingaangifte. Wie weet krijg jij zelfs geld terug! ‘Ik vind zo’n jaaropgave maar ingewikkeld…’ Dat horen we vaker. Wij vertellen je daarom alles over de jaaropgave.

Wat is een jaaropgave?

Op een jaaropgave staat wat je in dat jaar aan belasting hebt betaald bij een werkgever. Soms staat er ook op hoeveel je verdiend hebt in dat jaar. Als je verschillende werkgevers hebt gehad in 1 jaar, krijg je meer jaaropgaven. Je werkgever stuurt de jaaropgave aan het begin van het nieuwe jaar – meestal in januari of februari. De gegevens die daarop staan, geeft hij ook aan de Belastingdienst door.

Op een jaaropgave staat het volgende:

 • Het jaar waarover je je loon kreeg
 • Soms het loon dat je in dat jaar verdiend hebt
  (Dit wordt ook wel ‘fiscaal loon’ genoemd)
 • De belasting en premies die ingehouden zijn op je loon
  (Dit wordt ‘loonheffing’ of ‘loonbelasting/volksverzekeringen’ genoemd)
 • De arbeidskorting waarmee rekening is gehouden bij de loonheffing
 • De onbelaste vergoeding(en) die je kreeg
  (Denk hierbij aan een reiskostenvergoeding. Een werkgever is niet verplicht dit op de jaaropgaaf te zetten)

Waarom heb je een jaaropgave nodig?

Hiermee kan je de Belastingdienst controleren. Meestal vullen zij alles wel in, maar ook zij kunnen wel eens een foutje maken. Door je jaaropgave erbij te houden als je belastingaangifte doet, kan je checken of alles goed is ingevuld. Het best kun je dit doen voor 1 mei 2022. Je aangifte doe je via de website van de belastingdienst.

Kom je er nu toch niet uit? Dan kan je altijd naar ons bellen via 0113-405680 of naar diegene van wie je de jaaropgave hebt ontvangen, dus jouw werkgever.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.