Hoger ziekteverzuim door corona

Hoger ziekteverzuim door corona

Het ziekteverzuim in Nederland is in 17 jaar nog nooit zo hoog geweest! Door de coronacrisis is er een grote stijging in het verzuim en de verwachting is dat het nog verder zal stijgen. Het verzuim liep in het eerste kwartaal van 2020 op tot 5,2 procent; het hoogste verzuimpercentage sinds begin 2003. Naast het ‘normale verzuim’ neemt het verzuim toe doordat werknemers zich moeten laten testen, in quarantaine zitten of corona hebben. Ook is er een grote stijging in verzuim door psychische klachten waarbij de voornaamste reden stress en minder werkplezier zijn. Door de afstand of het niet naar het werk kunnen is het lastiger om werknemers te motiveren. Bovendien missen veel werknemers hun collega’s. In dit blog geven we jou tips hoe jij verzuim kunt voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

Werkgevers hebben het door de huidige situatie al zwaar en daarbovenop komt langdurig ziekteverzuim van personeel wat leidt tot extra financiële kosten. Neem bijvoorbeeld psychisch verzuim; over het algemeen wordt dit onderschat door werkgevers. Werkgevers denken dat gemiddeld een werknemer 132 dagen op het werk mist wegens psychische klachten, terwijl dit in werkelijkheid 290 dagen zijn. Ook zijn werkgevers vaak niet goed op de hoogte van de kosten tijdens verzuim, waardoor de kosten flink tegenvallen. Wij hebben de kosten bij langdurig verzuim daarom overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Download het overzicht hier!

Hoe kan ik verzuim – en hierdoor hoge kosten – voorkomen?

  • Verlies jouw werknemers niet uit het oog, maar betrek ze. Zorg ervoor dat je -juist nu- jouw werknemers extra aandacht en erkenning
  • Laat werknemers meedenken met betrekking tot de aanpassingen naar aanleiding van nieuwe maatregelen en hoe dit hen kan beïnvloeden.
  • Houd rekening met de behoeften van werknemers en check of zij goed in hun vel zitten. Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal (online) ‘spreekuur’ in te plannen waarin jij luistert naar jouw werknemers.
  • Stimuleer jouw medewerkers om vaker een stukje te gaan lopen tijdens werk en zorg voor meer ontspanningsmomenten.
  • Zorg dat je een goede verzuimverzekering Het afsluiten van een ziekteverzuim verzekering kan helpen om de financiële schade te beperken. PersonPlus werkt samen met een vaste verzekeringspartij om ondernemers volledig te ontzorgen met een voordelige verzekering! Meer weten? Bereken jouw voordeel
  • Zorg dat je goede begeleiding hebt tijdens het verzuim van jouw werknemers en de opvolging van het verzuim voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Hiermee kun je extra kosten (bijvoorbeeld een derdejaars sanctie) voorkomen.

Heb jij zieke medewerkers in dienst? Aarzel dan niet om de diensten van PersonPlus in te schakelen! Wij begeleiden namelijk het verzuim van jouw werknemers vanaf de eerste dag dat zij ziek zijn tot de hersteld melding. Dit doen wij volgens de Wet verbetering poortwachter. Daarnaast zijn wij het centrale aanspreekpunt tussen de werkgever, werknemer, arbodienst en verzekeraar.

Heb jij nog vragen?

Wij kunnen jou goede tips geven met betrekking tot de re-integratie van jouw medewerkers in coronatijd. Aarzel niet om contact op te nemen met verzuim@personplus.nl of bel ons 0113 405680.

 

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.