Hoe houd je medewerkers op de been in de drukke zomerperiode?

Hoe houd je medewerkers op de been in de drukke zomerperiode?

De zomer is al in volle gang en de grootste drukte moet nog komen. Tijd om de bezetting van je personeel optimaal te hebben. Hoeveel personeel heb je nodig? Je kan hiervoor terugkijken naar het vorige seizoen, hoeveel medewerkers had je toen nodig en was dit voldoende om goed de drukke zomerperiode door te komen. Door personeelstekort kan je omzet mislopen en dit wil je natuurlijk niet.

Vakantie eigen personeel

Maak goede afspraken met elkaar over de vakantieplanning. Stimuleer het regelmatig opnemen van vakantie. Het is belangrijk dat je personeel energie opdoet tijdens vakantie, om weer enthousiast en gemotiveerd aan het werk te gaan.
Zorg dat je tijdig goede afspraken maakt met de medewerkers over vakantieaanvragen. Zo kan je ruim van te voren een vakantierooster maken. Het is beter om geen gebruik te maken van het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dit kan ervoor zorgen dat het aanvragen van verlof een wedstrijdje wordt. Dit kan nadelig zijn voor de werksfeer. Maak goede afspraken over hoe het werk verdeeld kan worden, zodat de bezetting optimaal is. Communiceer het werkrooster op tijd naar alle medewerkers. Een heldere planning geeft duidelijkheid. Zo weten collega’s van elkaar wanneer ze vrij zijn en wie er komt werken. Bij een onverhoopte ziekmelding is er op die manier ruimte om een collega in te zetten.

Vakantiekrachten

Vakantiekrachten zijn een prima uitkomst tijdens de drukke zomerperiode. Zij willen juist in de vakantieperiodes werken. Besteed tijd om ze goed in te werken. Het vraagt wat investering qua tijd, maar je hebt er gedurende de hele zomerperiode plezier van. Ook na de zomerperiode kan je deze waardevolle medewerkers inzetten tijdens drukke periodes.

Pauzes

Om je medewerkers tijdens de lange en (hopelijk) warme dagen op de been te houden, is het belangrijk dat je medewerkers regelmatig pauze kunnen nemen. Dit klinkt makkelijk, maar het blijft lastig voor medewerkers om echt pauze te houden als het druk is. Even uit de drukte zijn en een moment voor jezelf hebben is erg prettig. Bekijk of je hiervoor ruimte kan creëren. Het lijkt logisch om door te werken in plaats van even een rustmoment te pakken,  maar om productief, effectief en gemotiveerd te blijven is het belangrijk om pauze te kunnen nemen.

Signaleren

Blijf tijdens de drukke zomerperiode monitoren hoe de werkdruk wordt ervaren door je medewerkers. Bespreek regelmatig met elkaar of er bijzonderheden zijn en of je als werkgever iets kan doen. Door tijdig eventuele problemen te signaleren, kunnen er aanpassingen worden gedaan waardoor de werkdruk goed te hanteren blijft. Je hebt je medewerkers hard nodig om de zomer door te komen en ervoor te zorgen dat je gasten in de winter weer terug komen.

Tot slot!

Steeds meer organisaties en met name horecabedrijven gaan creatiever om met hun openingstijden. Zo zijn er bedrijven die korter opengaan, bijvoorbeeld alleen tijdens het diner. Op deze manier zijn er minder uren in te vullen en is het mogelijk om de medewerkers meer te spreiden over de openingsmomenten. Om de piekmomenten goed door te komen, is een sluiting op een rustiger moment in de week ook een mogelijkheid.

Succes deze zomer. Maar vooral: Genieten!

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.