Het in gebreke stellen van het UWV

Het in gebreke stellen van het UWV

Uiterlijk in de 93e week van het ziekteverzuimtraject moet een WIA-aanvraag worden ingediend. Ook al is de werknemer gedeeltelijk aan het werk. De aanvrager krijgt een ontvangstbevestiging met de mededeling: “Binnen 8 weken na uw aanvraag laten we u per brief weten of u een WIA-uitkering krijgt.”

Wat kan je doen als het UWV te laat is met de beslissing?

Wanneer het UWV later dan de 8 weken een besluit neemt over de toekenning van de WIA-uitkering, moet je het UWV schriftelijk in gebreke stellen volgens dit stappenplan:

  1. Controleer de uiterste beslisdatum: Deze datum staat in de ontvangstbevestiging van de WIA-aanvraag.
  2. Ingebrekestelling indienen: Gebruik hiervoor het formulier ‘Melding te late beslissing UWV’. Dit formulier kan worden gedownload op de website van het UWV: Alle formulieren voor werkgevers | UWV | Werkgevers. Een medewerker kan jou machtigen om namens de medewerker de melding te doen.
  3. Verstuur het formulier: Stuur het formulier aangetekend naar het UWV. Zo heb je een bewijs van verzending.
  4. Wacht op reactie: Het UWV heeft na ontvangst van je ingebrekestelling twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen.
  5. Vergoeding: Als het UWV binnen deze twee weken nog steeds geen beslissing neemt, moeten ze een dwangsom betalen. Deze vergoeding loopt op na elke twee weken, met een maximale vergoeding van €1442.

Na 104 weken ziekte (de zogenaamde wachttijd) stopt de loonbetalingsverplichting tijdens ziekte voor de werkgever. Wanneer het UWV op dat moment nog geen beslissing heeft genomen kan je jouw werknemer in ieder geval adviseren een voorschot aan te vragen bij het UWV.

 

Er zijn nog twee momenten waarop je het UWV in gebreke kan stellen:

Na het indienen van bezwaar. Hier wordt een beslissingstermijn aangehouden van 17 weken. Na deze 17 weken kun je een in gebreke stelling sturen.

  • Wachten op een herbeoordeling. Voor een herbeoordeling wordt een beslissingstermijn aangehouden van 8 weken.

Wanneer de termijn wordt overschreden zonder dat het UWV hiervoor uitstel heeft gevraagd, kan je direct het UWV (schriftelijk) in gebreke stellen.
Let wel op: het UWV mag deze termijnen zonder jouw toestemming verlengen met 6 weken. Ze moeten dan wel je hiervan op de hoogte stellen via een brief met een nieuwe uiterste datum. Pas na het verstrijken van deze nieuwe datum kun je een ingebrekestelling sturen.

Mocht je vragen hebben over het in gebreke stellen van het UWV of hulp nodig hebben bij het versturen ervan? Onze HR-afdeling helpt je graag. Neem contact met ons op via ons emailadres hr@personplus.nl of telefonisch op 0113405680.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.