Eigen personeel vs. Payrolling

Eigen personeel vs. Payrolling

Met steeds veranderende regelgeving rondom payrolling en uitzendkrachten wordt het voor werkgevers steeds aantrekkelijker om het personeel in eigen beheer te hebben. Toch zijn veel werkgevers nog huiverig bij dit idee. Administratie, langdurig verzuim en andere personeelszaken zijn in veel gevallen niet de leukste kanten van het ondernemerschap. Maar is het zo veel extra werk vergeleken met bijvoorbeeld payroll? We zetten deze twee manieren van personeelszaken tegenover elkaar.

 

Wat is wat?

Onder payrolling verstaan we het fenomeen dat de verplichtingen van het werkgeverschap worden uitbesteed aan een externe organisatie, de payroller. Zij verzorgen de (salaris)administratie, zijn juridisch de werkgever en stellen we werknemer beschikbaar aan de inlener, de organisatie waar de werknemer werkzaamheden zal verrichten. Dit alles uiteraard tegen een vergoeding die in veel gevallen gebaseerd wordt op het uurloon van werknemer, met daarbovenop een bepaalde factor. Verschil met een uitzendbureau is dat een werkgever zijn werknemers zelf aandraagt bij het payroll bedrijf en het payroll bedrijf dus niet actief werft om functies te vervullen.

Wanneer de werknemers in eigen beheer komen draagt de werknemer het volledige werkgeverschap en alle zaken die hierbij komen kijken. Hierdoor voelt het alsof de werkgever meer risico’s draagt, echter zijn er genoeg oplossingen om deze zoveel mogelijk in te perken zonder dat er een payroll bedrijf aan te pas komt.

 

Payrolling duur?

Verreweg de meest organisaties die gebruik maken van payrolling zijn MKB organisaties tot 50 werknemers. Deze zijn vaak te klein om een in-house HR specialist te hebben maar zijn wel dermate groot dat er een behoorlijke personeelsadministratie bij komt kijken. Het kan dan aantrekkelijk zijn om het personeel bij een payroller onder te brengen. Jij blijft leiding geven over het personeel maar alle administratieve en juridische zaken zijn voor rekening van de payroller. Je betaalt hier vrijwel altijd een factor voor op basis van uurloon. Dit ligt gemiddeld tussen de 1,65 en 1,85. Dat betekent dat voor elke euro aan salaris die de werknemer verdient, er tussen de 65 en 85 cent bijkomt voor het payroll bedrijf.

Deze factor is de laatste tijd steeds meer onder druk komen te staan. Door veranderde wetgeving rondom flexibel werken wordt het steeds lastiger voor payrollers om concurrerend te blijven met de alternatieven. De Wet Arbeidsmarkt In Balans is ook van toepassing op payroll bedrijven dus moeten ze de CAO regels van de organisatie waar de werknemers werkzaam zijn tot op de letter volgen. Ze hebben dus geen voordelen tegenover het personeel in eigen beheer, op de administratieve kanten na.

 

Allemaal in eigen dienst?

De keuze om al het personeel in eigen dienst te nemen lijkt dan een logische. Echter zit hier dan een aantal consequenties aan verbonden. Je dient zelf het personeel tijdig en correct uit te betaling, opvolging bij ziekte en CAO wijzigingen dien je zelf door te voeren in jouw administratie.

Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Zo kun je een externe administrateur de (salaris)administratie laten doen. Je hoeft dan alleen nog het daadwerkelijke salaris over te maken. Ook kun je een ziekteverzuim verzekering afsluiten om de loonsom van je werknemers te verzekeren voor ziekte. Tegenwoordig zijn er verzekeringen waar een HR of Verzuim module bij zit zodat je op dit gebied ondersteund wordt. Vraag hiernaar wanneer je met jouw verzekeringsagent om de tafel zit. Zij kunnen er je alles over vertellen.

Op deze manier heb je zelf alles in eigen hand en dek je je in voor de risico’s van het werkgeverschap. Toch zal zeker voor kleinere ondernemers payrolling altijd een optie blijven, het maakt een aantal zaken een stuk gemakkelijker voor de ondernemer. Natuurlijk wordt daar een prijs voor betaald maar dit kan het in sommige gevallen nog steeds waard zijn. En wanneer er wordt gekozen om zelf het personeel in dienst te nemen zijn er meer dan genoeg organisaties die je hier als werkgever bij kan ondersteunen.

Bij PersonPlus combineren we het beste van twee werelden. Je hebt het personeel in eigen dienst met bijbehorende verantwoordelijkheden en plichten. Maar voor een vast bedrag per medewerker kun je onbeperkt gebruik maken van onze specialisten op het gebied van HRM, juridische vraagstukken, verzuim, Arbo en salarisadministratie. En je kunt zelfs een verzuimverzekering afsluiten met de dienstverlening van PersonPlus erbij, goed geregeld toch?

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.